Erdoğan: “Rusya İle İlişkilerde Şu Ana Kadar Herhangi Bir Yanlış Görmedik”
24 Eylül 2021

Erdoğan: “Rusya İle İlişkilerde Şu Ana Kadar Herhangi Bir Yanlış Görmedik”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Erdoğan, Moskova ziyareti öncesinde Rusya Devlet Başkanı Putin’e övgüler dizdi. Erdoğan, İdlib’de Rusya’nın TSK’ya düzenlediği hava saldırısında 33 askerimizin hayatını kaybetmesini, İdlib’de sürekli sivilleri bombalamasını, Halep’i yerle bir etmesini ve Kırım’ı işgal etmesini bir kenara bırakıp, “Biz Rusya ile ilişkilerde şu ana kadar herhangi bir yanlış görmedik” dedi.

Astana sürecinde ortak çalışmalar yürüterek yıkılmakta olan Esed rejimini ayağı kaldıran Rusya ve Türkiye, ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerine altyapı hazırlamıştı. Bu bağlamda sürekli görüşmeler yürüten Putin ve Erdoğan, 5 gün sonra yeniden Moskova’da bir araya gelecek.

Erdoğan, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son dönemdeki saldırılar ve 29 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği hatırlatılarak, "Bu konuda nasıl mesajlar vermeyi düşünüyorsunuz? Bu zirveden herhangi bir sonuç bekliyor muyuz?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Putin ile yapacakları ikili görüşmenin önem arz ettiğini belirtti.

Heyetler Arası Değil, Putin’le İkili Görüşme Yapılacak

Heyetler arası görüşmenin olmayacağını yalnızca Putin'le ikili görüşme yapacaklarını belirten Erdoğan, "Bu tabii sadece İdlib'i içeren bir görüşme olmayacak. Aynı zamanda Türkiye-Rusya ikili ilişkilerini ve Suriye'deki durumu masaya yatıracağız. Suriye'de nereye geldiğimizi, bundan sonraki süreçte de nereye geleceğimizi kendileriyle konuşacağız. Kimseyi üçüncü bir şahıs olarak yanımıza almadan bu görüşmeyi yaparken orada tabii Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir karara da varacağız” bilgisini paylaştı.

Türkiye ve Rusya'nın bölgede önemli iki ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, "Önemli iki ülke derken bir şeyi daha ifade etmem lazım; biz Rusya ile ilişkilerde şu ana kadar herhangi bir yanlış görmedik. Ticaret hacmine baktığımız zaman iyi bir konumdayız ve sürekli ilerleyen bir ticaret hacmi var. Suriye'deki gelişmeleri daha iyi bir konuma taşıma noktasında zaman zaman bazı sıkıntılar yaşamıyor değiliz. Ama bunu da gerek şahsım gerek Savunma Bakanı’m, gerek Dışişleri Bakanı'm, attığımız adımlarla hemen telafi edebiliyoruz. Örneğin sayın Putin, Azerbaycan’da eğer devlet adamlığını tam manasıyla ortaya koymamış olsaydı, Azerbaycan'dan bu şekilde çıkılmazdı. Ama bunu ortaya isabetli kararlarla koyduğu için Azerbaycan'dan çok çok olumlu bir şekilde çıkma şansını yakaladık” diyerek Putin’e övgüler dizdi.