Erdoğan Fahiş Fiyatları İşaret Etti, Hutbenin Konusu Belirlendi
17 Eylül 2021

Erdoğan Fahiş Fiyatları İşaret Etti, Hutbenin Konusu Belirlendi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hükümet bir süredir yönetimden kaynaklanan ekonomideki kötü gidişat ve döviz karşısında TL’nin eriyerek değerini kaybetmesi sonucu oluşan fiyatlardaki yükselişin müsebbibi olarak esnafı işaret edip, fahiş fiyatlarla ilgili denetimler yapıyor. Son olarak Kırşehir'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyona yönelik mesajlar verdi ve "Fahiş fiyatların önüne geçeceğiz" dedi. Diyanet de buna paralel bir karar alarak Cuma hutbesinde fahiş fiyatlara yönelik mesajlar verecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir'de "2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı-Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması"programında bir konuşma yaptı.

Konuşmasında fiyat artışlarına değinen Erdoğan, "Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıyı biliyoruz" diyerek zorluk içinde yaşam mücadelesi veren vatandaşa mesaj gönderdi.

Erdoğan, "En kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş artışların önüne geçeceğiz" deyip, esnafı ve tüccarı suçladı.

“İhracatta Rekor Üstüne Rekor Kırıyoruz”

Salgın döneminde dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına ulaştıklarını ileri süren Cumhurbaşkanı, "İhracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz. İstihdam salgın öncesi dönemin dahi üzerine çıktı. Kimi ülkeler gibi hazırda paramız ve zahmetsiz para getiren kaynaklarımız olmadığı halde bu başarıları yakaladık" dedi.

Ekonomideki sorunlar için salgını da işaret eden Erdoğan'ın hitabından öne çıkan diğer detaylar şöyle:

"İki yıldır dünyayı sarsan her ülkeye ekonomik yönden ağır darbe vuran bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu salgın bizi de etkiledi. Bu süreçten en çok etkilenenlerin başında esnafımız, ticaret erbabımız geliyor. Salgının esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek için tedbirler aldık. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini hayata geçirdik.

Gelişmiş ülkelerin bile ciddi sarsıntılar yaşadığı dönemde kayıplarımızı kısa sürede telafi ederek yolumuza devam ediyoruz. Sıkıntılarımız, dertlerimiz yok mu? Elbette var. Ama çok çalıştığımızda üstesinden gelemeyeceğimiz hususlar değil."

Diyanet’ten Hükümetin Açıklamalarına Paralel Hutbe

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki ‘Ticaret Hayatında Helal Haram Bilinci’ başlıklı cuma hutbesinde “Mümin, karaborsacılık yapmaz, fırsatçı davranmaz. Fahiş fiyatlarla insanları mağdur etmez. Alışverişte fiyatları kızıştırmaz, başkasının pazarlığını bozmaz. Hasılı, dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz” içerikli bir hutbe irad edecek. Bilindiği üzere bir süredir hükümet, pahallılığın ekonomiden değil fırsatçıların fahiş fiyatlarından kaynaklandığı algısını oluşturmak için bir dizi çalışma yürütüyor.

İslam’a göre ticaret ahlakının en önemli ilkesinin doğruluk ve dürüstlük olduğunun belirtildiği hutbede, "Yalan ve hileyle elde edilen malda hiçbir hayır yoktur.’ İslam'a göre ticaret ahlâkının en önemli ilkesi doğruluk ve dürüstlüktür. Mümin, elinden ve dilinden diğer insanların emin olduğu kimsedir. Mümin işinde, gücünde, ticaretinde daima güven verendir. O, alırken de satarken de doğru ve dürüst olduğu ölçüde Allah'ın rızasını kazanacağını bilir. Yalan ve hileye asla tevessül etmez. Zira yalan ve hile ile elde edilen malda hiçbir hayır yoktur" ifadelerine yer verildi.

Hutbenin tamamı şöyle:

"Allah Resûlü’nün (S.A.V.) âdetiydi. Medine pazarına gider, oradaki insanlarla hasbihal eder ve pazarın durumunu kontrol ederdi. Yine böyle bir gün pazar yerinde dolaşırken bir buğday satıcısına rastladı. Buğday yığınını eliyle yokladı. Üstü kuru olan buğdayın altı ıslaktı. Sebebi sorulduğunda satıcı, buğdayların yağmurdan ıslandığını söyledi.

Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) satıcıyı şöyle uyardı: ‘Öyleyse insanların görmeleri için ıslak olan kısmı üste koyman gerekmez miydi? Bizi aldatan, bizden değildir!'

Yüce dinimiz İslam, helal ve meşru yollarla kazanç temin etmemizi emreder. Allah rızasının, kul hakkının, helal-haram hassasiyetinin gözetilmediği her türlü alışverişi ise yasaklar. Nitekim hutbemin başında okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır: ‘Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksız yollarla değil, karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin, haram ile kendinizi mahvetmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.

‘Yalan ve hileyle elde edilen malda hiçbir hayır yoktur.’ İslam'a göre ticaret ahlâkının en önemli ilkesi doğruluk ve dürüstlüktür. Mümin, elinden ve dilinden diğer insanların emin olduğu kimsedir. Mümin işinde, gücünde, ticaretinde daima güven verendir. O, alırken de satarken de doğru ve dürüst olduğu ölçüde Allah'ın rızasını kazanacağını bilir. Yalan ve hileye asla tevessül etmez. Zira yalan ve hile ile elde edilen malda hiçbir hayır yoktur.

Allah'a ve ahiret gününe inanan bir mümin, işinde ve ticaretinde harama ve gayr-ı meşru kazanç yollarına başvurmaz. Ölçü ve tartıda adaletsizlik yapmaz. Malını satmak için yemin etmez. Karaborsacılık yapmaz, fırsatçı davranmaz. Fâhiş fiyatlarla insanları mağdur etmez. Alışverişte fiyatları kızıştırmaz, başkasının pazarlığını bozmaz. Hâsılı, dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: ‘Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir.' O halde geliniz, fani olan bu âlemde dünyalığımızı kazanırken ahiretimizi unutmayalım. Boğazımızdan bir lokma dahi haram geçirmeyelim. Hanelerimiz ve sofralarımız helalle bereketlensin. Ahlakımız iktisat ve itidal, şükür ve kanaat olsun.

Hutbemi, özünü İslam'ın evrensel ilkelerinden alan Ahilik müessesesinin şu öğütleriyle bitiriyorum: ‘Eline, diline, beline sahip ol! Kapını, kalbini, alnını açık tut! Eşine, işine, aşına özen göster. Harama bakma, haram yeme, haram içme! Yanlış ölçme, eksik tartma! Dünya malına tamah etme! Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuşamasını bil"