Erdoğan: “Dövizin Yükselmesi Provakatif”
25 Mart 2019

Erdoğan: “Dövizin Yükselmesi Provakatif”

Deutsche Welle

Köklü Değişim Medya

Katıldığı Yenikapı mitinginde dövizin yukarı yönlü ani hareketine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizdeki dalgalanmanın provakatif olduğunu ve bu eylemlerde bulunanların bedelini çok ağır ödeyeceğini söyledi. Ekonomi uzmanları ise, Merkez Bankası’nın son bir ay içinde piyasaya sürdüğü 7,2 milyar doların tedirginliğe yol açtığı görüşünde.

Kouşmasında Erdoğan, "Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da piyasadan dövizleri toplayıp, 'Döviz yükselecek, şöyle, böyle olacak' bu tür provokatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Seçimin arifesinde bu tür eylemlerin içerisine girenlere sesleniyorum: Hepinizin kimliğini biliyoruz. Hepinizin neler yaptığını biliyoruz. Şu anda BDDK bazı adımlar attı. Ama şunu bilin ki seçim sonrası bunun faturasını size ağır keseceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim paramız Türk Lirası. Buna sahip çıkacağız. Bunların oyununa da gelmeyeceğiz ve bu faturayı da bunlara ödeteceğiz" açıklamasında bulundu.

TL, dolar ve euro karşısında son günlerde büyük oranda değer kaybetti. Döviz kurunda 22 Mart Cuma günü yüzde 6'ya yakın artış kaydederek dolar 6,84’ü görmüştü.

Yenikapı'daki mitingde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım da konuşma yaptı.

Uzmanlara Göre Dövizdeki Hareketlilik

Uzmanlara göre, siyasetin TL faiz oranları yanında döviz kurunu da baskıladığını; döviz rezervlerini erimesinden rahatsız olan yabancı yatırımcının çıkmasının kuru yukarı ittiği görüşü hakim.

Uzmanlar, bir süredir bankalar üzerinde ağır bir faiz kontrolü baskısı olduğunu, mevduat ve kredi faizlerinin Ankara'dan bankalara tebliğ edildiğini, hazine ihalelerinde yapay biçimde faiz düşürme operasyonlarının yapıldığını ifade ediyor.

Bankacılık çevreleri, bir süredir kamu bankalarının döviz piyasasında satıcı olduklarını, kurun belli seviyelere çıkması halinde kamu bankalarının daha yüklü biçimde döviz satarak o seviyeleri savunduklarını anlatıyorlardı.

Yani Ankara hem dövizi hem de TL faizlerini baskı altına almasının bu dalgalanmaya yol açtığı ifade ediliyor.

28 Şubat-21 Mart tarihleri arasında döviz rezervlerinin 7,2 milyar dolar azalması ve bunun 5,9 milyar dolarının döviz satışı ile olması tedirginliği tetikleyen nedenlerden biri.

Hazinenin bu dönemde ödeyeceği dış borç tutarı 1,9 milyar dolar olmasına rağmen, Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülen bu tutarın, dövizdeki yukarı yönlü hareketi baskılamaya yönelik olabileceği düşünülüyor.