Dünyada İslam’a ve Müslümanlara Karşı “Terör Saldırıları!”
18 Mart 2019

Dünyada İslam’a ve Müslümanlara Karşı “Terör Saldırıları!”

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Son yıllarda dünya genelinde Müslümanlara karşı gerek devletler düzeyinde gerek kitlesel gerekse bireysel bazda terör saldırılarında büyük artış yaşanıyor. Uluslararası medya ve dünya kamuoyunun çoğu zaman ilgisiz kaldığı, tepki göstermekten çekindiği Müslümanlara yönelik şiddet, taciz, soykırım ve terör eylemleri hızla artıyor.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen silahlı terör saldırıları, dünya genelinde Müslümanlara karşı yapılan İslam karşıtı terör eylemlerini bir kez daha gündeme getirdi.

Uzun yıllardır organize ya da münferit gerçekleştirilen terör saldırılarında birçok Müslüman hayatını kaybetti veya yaralandı.

Dünya kamuoyunun çoğu zaman ilgisiz kaldığı ve tepki göstermekten çekindiği Müslümanlara yönelik şiddet, taciz, nefret suçu, soykırım ve terör saldırıları her geçen yıl artarak devam ediyor.

Batılı sömürgeci devletlerin toprak işgali, açlık, sefalet, katliamı sonucu ülkelerini terketmek zorunda kalan ve hayatı tehdit eden vakıalar ile karşı karşıya kalan Müslümanlara karşı dünya genelinde düzenlenen binlerce saldırı arasından 2011 ila 2019 yıllarında ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan başlıca İslam karşıtı terör saldırıları şu şekilde:

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch kentindeki Hagley Park bölgesinde cuma günü iki camiye cuma namazı esnasında silahlı terör saldırısı yapıldı.

Yeni Zelanda polisi saldırılarda 50 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, failin Avustralya vatandaşı terörist Brenton Tarrant olduğunu açıkladı. Söz konusu terörist, internet üzerinden yayınladığı nefret manifestosunda, daha önce Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen saldırılara atıfta bulunmuştu.

Suriye

Uluslararası sömürgeci güçler tarafından İslam’a ve Müslümanlara karşı yürütülen saldırı ve katliamlarda Milyonlarca Müslüman öldürüldü.

Suriye’de 9. yılına giren savaşta ABD öncülüğünde koalisyon uçakları, Suriyeli Müslümanlara yönelik sivil yerleşim alanlarına yönelik bombalamalarda kadın, çocuk, yaşlı demeden yüzbinlerce masumu katletti.

Aynı şekilde Rusya ve Esed uçakları kullanılması yasak olan kimyasal silah, misket ve fosfor bombalarıyla hunharca katliamlar gerçekleştirdi.

Uzmanlar, Suriye’de öldürülenlerin sayısı resmi rakamların çok üstünde olduğunu ve bu katliamlar sonucu yaklaşık 1.5 milyon Müslümanın öldürüldüğünü ifade ediyorlar.

Arakan

Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre Myanmar'da 24 binden fazla Arakanlı Müslüman öldürüldü, 40 bini silahla yaralandı, 114 bini darp edildi ve 31 bini de ateşe atıldı.

Bölgede 115 bin Arakanlı Müslüman evi ateşe verilirken, 113 bin evin de saldırılarda hasar gördüğü kaydedildi.

Raporda, Talotuli köyünde yaşayan Hasina Begum'un, 4 aylık bebeğinin askerler tarafından ateşe atıldığını anlattığı ifadeler ise yürekleri dağladı.

Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalarak Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı.

Filistin

İnsan Hakları Örgütleri’nin verilerine göre, Filistin’de İslam ve Müslümanlara karşı son 20 yılda Yahudi varlığı “İsrail” tarafından en az 1537'si çocuk 7398 Filistinli Müslümanı öldürüldüğü açıklandı. 2009, en fazla Filistinlinin öldüğü yıl olarak kayda geçirilirken, bu yıl içinde 315'i çocuk olmak üzere 1033 Filistinli öldürüldü.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin verilerine göre, “İsrail” 2018 yılında 295 Filistinli Müslümanı öldürdü, 29 bin kişiyi de yaraladı.

Hindistan

Hindistan’ın Bihar eyaletinde Ekim 2018’de Müslümanlar, Hindu çeteler tarafından saldırıya uğramış ve 70 yaşındaki bir Müslüman yakılarak öldürülmüştü.

Hindistan’ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde de Ocak 2017’de kurban kesmek isteyen Arakanlı Müslümanlar Hintliler tarafından saldırıya uğramış ve 4 Arakanlı Müslüman yaralanmıştı.

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde etnik kimlikleri, kültürleri ve dillerinin tehdit altında olduğunu iddia eden ayrılıkçı Bodo Ulusal Demokratik Cephesi (NDFB) grupları da 2014 yılında Müslümanların yaşadığı Kokrajhar ve Sonitpur bölgesinde yer alan 5 köye saldırı düzenlemiş ve 52 Müslüman’ı katletmişti.

İngiltere

İngiltere, İslam coğrafyasında yaptığı saldırı ve katliamlara yenilerini ekliyor. Müslümanların en çok saldırıya uğradığı ülkelerin başında gelen İngiltere’de 2017 yılında bir terörist, Finsbury Park Camisi’nden çıkan Müslümanların üzerine kamyonetle dalmış ve bir kişiyi öldürmüştü. Aynı saldırıda 9 kişi de yaralanmıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, polisin olayı “potansiyel terör saldırısı” olarak ele aldığını duyurmuştu.

Yine aynı yıl içinde, Müslüman hamile bir kadına İslamofobik bir saldırı düzenlenmiş ve kadın karnına aldığı darbeler sonucunda bebeğini kaybetmişti.

Ülkede 2017’de gerçekleştirilen bir diğer İslam karşıtı saldırıda, Manchester kentinde bulunan Altrincham İslam Merkezinde görevli bir imam boynundan bıçaklanmış ve saldırganın olaydan sonra İslam karşıtı sloganlar attığı ifade edilmişti.

İngiltere’de 2013 yılında da camiden evine giden 82 yaşındaki Muhammed Saleem, Ukrayna uyruklu Pavlo Lapshyn tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülmüştü.

Belçika

Belçika’nın Anderlues kasabasında 2018 yılında sokakta iki saldırgan tarafından önü kesilen 19 yaşındaki Müslüman kadın, sözlü ve fiziki saldırıya uğramıştı.

Saldırganlar genç kadının elbiselerini yırtarak vücudunun çeşitli yerlerine kesici aletlerle “haç” çizmişti.

Almanya

Almanya’da 2011 yılında, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün 2000-2007 yıllarında 10 kişiyi öldürdüğü ortaya çıkarılmış ve örgütün 88 kişilik cinayet listesinde Müslüman grupların ileri gelen isimlerinin bulunduğu anlaşılmıştı.

Almanya İçişleri Bakanlığının 2018’deki açıklamasına göre, Almanya’da Müslümanlara yönelik 570’ten fazla saldırı düzenlendi. Saldırılarda 40 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Ülkede 2017’de de Müslümanlara yönelik yaklaşık 780 saldırı kayıtlara geçmiş, söz konusu saldırılarda 27 kişi yaralanmıştı.

2018’de Müslümanlara ve ibadethanelere yönelik saldırılarda 67 kişi yaralandı.

Kanada

Kanada’nın Quebec eyaletindeki City İslam Kültür Merkezi Camisi’ne Alexandre Bissonnette isimli terörist tarafından 2017 yılında düzenlenen silahlı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırının Müslümanlara karşı yapılmış bir terör saldırısı olduğunu açıklamıştı.

Terörist Bissonnette hakkında hazırlanan iddianamede “terör” suçlamasına yer verilmeyerek sıradan bir silahlı eylem olarak nitelendirilerek suç hafifletildi.

ABD

Müslümanların hedef alındığı bir diğer ülke olan ABD’de 2017’de Portland treninde gerçekleştirilen terör saldırısında 2 Müslüman genç ölmüş, 1 kişi de yaralanmıştı.

New York’ta 2016’da düzenlenen terör saldırısında da bir imam ve müezzin sokak ortasında öldürülmüştü.

Yine aynı yıl Teksas eyaletinde Müslüman bir doktor, cami avlusunda 3 kişinin silahlı saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmişti.

ABD’de de 2015 yılında da Kuzey Carolina eyaletine bağlı Chapel Hill kentinde Müslüman bir aileden 3 kişi İslam karşıtı duygularla 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks tarafından katledilmişti.

Son iki yılda cami ve İslam merkezlerine 4 terör saldırısı gerçekleşti.

Finlandiya

Son iki yılda 9 cami hedef alındı. Failler yakalanmadı.

İsviçre

İsviçre’nin başkenti Zürih’te 2016’da İslam Merkezine düzenlenen silahlı saldırıda üç kişi yaralanmıştı.

İsveç

İsveç’in Göteborg şehri yakınındaki Trollhattan kasabasında Ocak 2015’te “Yıldız Savaşları” maskesi takan 21 yaşındaki Anton Lundin P, göçmenlerin yoğun yaşadığı bir bölgede bulunan Kronen adlı okula saldırı düzenlemiş ve biri öğrenci, diğeri öğretmen 2 göçmeni öldürmüştü. Saldırıda iki öğrenci de yaralanmıştı.

İki yılda Stockholm Camii başta olmak üzere 25 ibadethaneye saldırıldı. İsveç Uppsala Üniversitesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mattias Gardell, ülkede 2018’de cami ve mescitlerin yüzde 59’unun saldırıya maruz kaldığını açıkladı.

Fransa

Fransa, Cezayir'de katlettiği 1 milyondan fazla Müslümanın yanı sıra Afrika'da da bir çok katliama imza attı. Fransa'da İslam'a ve Müslümanlara yönelik terör saldırıları artıyor. Temmuz 2016’da Arrahma Camii önündeki terör eyleminde 8 kişi yaralandı. 29 Haziran 2017’de Creteil Camii’nden çıkan cemaatin üzerine aracını süren Hristiyan Fransız, söz konusu eylemin “terör saldırısında bulunmadığı ve saldırıyı dini bir motifle gerçekleştirmediği” gerekçesiyle serbest bırakıldı. Fransa, 2015-2017 yılları arasında OHAL kapsamında tam 20 camiyi kapattı. Ülkede OHAL döneminde 4336 ev ve camiye polis baskını yapıldı.

Fransa’da Ocak 2015’te bıçaklı bir saldırgan, Faslı bir adamı eşinin önünde 17 kez bıçaklayarak öldürmüş ve “Senin Tanrı’n benim, senin İslam’ın benim.” diye bağırmıştı.

Hollanda

Verilere göre 2001’den bu yana ülkede camilere yönelik 148 saldırı düzenlendi.

Ülkede cami saldırısı gerçekleşmeyen şehir neredeyse yok. Haçlı vandalların saldırılarına maruz kalan camiler arasında Panningen Camii, Vianen Camii, Gorinchem Camii, Oldenzaal Camii, Rotterdam Camii, Vlaardingen Camii, Maastricht Camii, Huizen Camii, Leeuwarden Camii yer alıyor.

Sri Lanka

Müslümanlara yönelik saldırıların yıllardır devam ettiği ülkeler arasında Sri Lanka da yer alıyor.

Ülkede 2014’te Budistlerin önderlik ettiği saldırılarda en az 3 Müslüman ölmüş ve 80’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Geçen yıl Budistlerin Müslümanlara yönelik saldırılarını engellemek için ülkede olağanüstü hal ilan edilmiş ancak bu girişime rağmen Budist saldırılarının önüne geçilememişti.

Norveç

Norveçli terörist Anders Behring Breivik, Temmuz 2011’de başkent Oslo’da ve Norveç’e bağlı Utoya Adası’ndaki gençlik kampına yönelik terör saldırılarında toplam 77 kişiyi öldürmüş ve 242 kişiyi yaralamıştı.

Yeni Zelanda’da cuma günü iki camiye saldırı düzenleyen terörist Tarrant, internet üzerinden yayınladığı nefret manifestosunda, terörist Breivik ile ilişkili olduğunu öne sürerek, hazırlığı sırasında Breivik yanlılarının planları için kendisini desteklediğini iddia etmişti.

Avrupa’da Müslümanlara Karşı Ayrımcılık Vakaları

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının raporuna göre, Avrupa’da yaşayan Müslümanlar 2016-2017 yıllarında Danimarka’da 56, Belçika’da 36, Avusturya’da 256, Fransa’da 121, Hollanda’da 364, İsveç’te 439 ve İspanya’da 546 kez ayrımcılık vakası ile karşı karşıya kaldı.