Dışişleri’nden Sudan Açıklaması
15 Nisan 2019

Dışişleri’nden Sudan Açıklaması

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

30 yıldır Sudan’ı yöneten ve ikiye bölünmesine göz yuman darbeci Ömer El Beşir’in kötü yönetimini aylardır protesto eden halk, yeniden darbecilerin tuzağı ile karşı karşıya. İki yıllık bir askeri geçiş süreci ile halkın devrimini çalmak için kolları sıvayan konseye karşı gösteriler devam ederken, Türk Dışişleri gelişmelerden ve darbecilerin taahhütlerinden memnun olduğunu açıkladı.

Sudan’da darbeci Ömer El Beşir’in halkın protestoları karşısında yönetime el koyan askeri konsey tarafından devrilmesiyle başlayan süreç devam ediyor. Savunma Bakanı Avf’ın iki yıllık geçiş dönemi süresince yönetime el koyulduğunu açıklamasından 24 saat sonra görevi bıraktığını ve yerine darbeci arkadaşı Abdulfettah El-Burhan'ı seçtiğini açıklamıştı.

Askeri konsey devlet kurumlarının başındaki görevlileri değiştirerek “Ömer El Beşir” rejiminin kökünün kazındığı hissini uyandırmaya çalışsa da halk, konseye güvenmiyor ve gelişmelerden rahatsız.

Süreçten ve darbe yönetiminin taahhütlerinden memnuniyet duyduğunu belirten Türk Dışişleri’nin açıklaması şöyle:

"Türkiye, Sudan’da huzur, güvenlik ve istikrarın sağlanmasına ve halkın beklentileri doğrultusunda muteber ve kapsayıcı bir geçiş sürecinin hayata geçirilmesine büyük önem atfetmektedir. Bu bağlamda, Askeri Geçiş Konseyi’nin, sürecin toplumun tüm kesimlerinin iştirakiyle yürütüleceği, ülkede güvenlik ve kamu düzeninin korunacağı ve süreç sonunda yönetimin sivillere iade edileceği yönündeki taahhütleri memnuniyetle not edilmiştir. Bu sürecin süratle tamamlanması temenni edilmektedir. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sudan’ın güvenlik ve istikrarı ile Sudan halkının huzur ve refahı için elinden gelen desteği sağlamaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

Savunma Bakanı Yönetime El Koyduğunu Duyurmuştu

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu.

Ancak Bin Avf, Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıklamıştı.

Bin Avf'ın görevi bırakmasının ardından Askeri Geçiş Konseyinin başına geçen Burhan, dün akşam Askeri Geçiş Konseyi adına kararname yayımlayarak 8 kişinin konsey üyeliğine atandığını duyurmuştu.

Askeri Geçiş Konseyi üyeliklerine atanan ordudan altı kişi ve emniyet teşkilatı ve istihbarattan birer kişi yemin ederek göreve başlamıştı.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve yaklaşık 30 yıldır ülkenin başında yer alan Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu.

Sudan'da ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu, dün yaptığı açıklamada, Beşir'in başkent Hartum'da ev hapsinde olduğunu açıklamıştı.