Devrimin Bülbülü Uğurlandı
10 Haziran 2019

Devrimin Bülbülü Uğurlandı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Zorba Esed rejimine karşı Suriye halkının başlattığı mübarek devrimin sembollerinden Suriyeli kaleci Abdulbasıt Sarut, Hama’daki çatışmalarda yaralandıktan sonra Türkiye’de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Suriye'de geçmişte genç milli takımlar düzeyinde kaleci olarak forma giyen ancak zorba Esed rejimine karşı başlayan devrimde muhaliflere katılan Abdulbasıt Sarut’un babası ve dört kardeşi de Humus’ta Esed rejiminin vahşi saldırıları ile katledilmişti.

“Yardım Yalnız Allah’tandır”

Bir videosunda kalabalığı seslenirken söylediği “Yardım kimdendir? , Yalnız Allah’tan, Aranızda Obama’dan, Sarkozy’den, Erdoğan’dan yardım bekleyen var mı? Allah’tan başka kimseden yardım bekleyen varsa burayı terk etsin!” sözleri hafızalara kazınmıştı.

Esed rejimi, devrimin ilk yıllarında memleketi Humus'ta düzenlenen gösterilerde söylediği şarkılarla tanınan Sarut’un başına ödül koymuştu.

Ceyşü’l İzze grubunun komutanlarından olan Sarut'un bacağından, karnından ve elinden yaralandığı bildirildi. Ceyşü’l İzze sözcüsü Mustafa Maarati, 27 yaşındaki Sarout'un Türkiye'de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

"Devrim şarkıcısı" diye anılan Sarut, 2014'te Suriye ordusunun kuşatması altındaki Humus konusunda rejim ile varılan anlaşma sonrası kentten tahliye edilen yüzlerce muhalif arasındaydı.

Sarut, Suriyeli yönetmen Talal Derki tarafından çekilen ve 2014'te Sundance Film Festivali'nde ödül kazanan "Humus'a Dönüş" adlı belgeselde oynamıştı. Belgeselde Sarut'un rejime karşı silahlanma hikâyesi anlatılıyordu.