Çin, Tepkiler Karşısında Video Yayınladı
11 Şubat 2019

Çin, Tepkiler Karşısında Video Yayınladı

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Doğu Türkistanlı sanatçı Abdurehim Heyit hakkında çıkan ölüm haberleri ve gösterilen tepkiler karşısında Çin rejimi, çektiği kısa bir video kaydıyla Abdurehim Heyit’in hayatta olduğunu açıklandı.

Videoda adının Abdurehim Heyit olduğunu söyleyen kişi, "Şu an Çin yasalarını ihlal etmek suçlamasıyla hakkımda yürütülen bir inceleme var. Bu devam ediyor. Sağlık durumum iyi. Kötü muameleye maruz kalmadım" ifadelerini kullanıyor.

Hakkında öldüğüne dair pek çok haber yapılan ve Doğu Türkistan'daki Çin zulmünün bir kere daha gündeme getirilmesini sağlayan Abdurehim Heyit, Çin rejimi tarafından çekilen kısa bir video kaydıyla Uygurlu halk ozanının ölmediğini açıkladı!

Türkiye Böyle Duyurmuştu

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Bir bestesi yüzünden 8 yıl hapse mahkûm edilen değerli halk ozanı Abdurrehim Heyit'in hapishanedeki ikinci yılında vefat ettiği haberlerini derin teessürle öğrendik" açıklaması yapmış ve "Bu elim hadise, Türk kamuoyunun Sincan bölgesindeki ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisini daha da kuvvetlendirmiştir. Bu haklı tepkinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz" diye devam etmişti.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ise dün bu açıklamaya "Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ilgili açıklamaları tamamen gerçek dışıdır. Çin tarafı buna şiddetle karşı çıkmaktadır" ifadeleriyle cevap vermişti.

TÜRKİSTANDER’den Açıklama

TÜRKİSTANDER Başkanı Burhan Kavuncu, Doğu Türkistanlı sanatçı Abdurrehim Heyit hakkındaki haberler ve Çin rejiminin yayınladığı video ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Kavuncu açıklamasında, “Doğu Türkistanlı koşuk sanatçısı Abdurrahim Heyit’in ölüm haberine gösterilen tepkiler üzerine Çin resmi kanalları bugün bir videoda, Abdurrahim Heyit’e ait olduğunu düşündüğümüz 26 sn’lik bir görüntü yayınladılar.

Konuşturulan kişi hapiste ve sağ-selamet olduğunu, hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini, “baskı ve zorlama yapılmadığını” söylüyor. Video üzerindeki incelemeler devam etmektedir. İlk izlenim, gösterilen kişinin Abdurrehim Heyit olduğu, ağır işkence görmüş olduğu hatta yüzünün bir kısmının kısmi felç gibi hareketsiz olduğu, çok kısa (26 sn) konuşturulmasındaki maksadın farklı bir şey söylenmesini engellemeye matuf olduğu yönündedir.

Böyle bir videonun Çin rejimi tarafından yayınlanması, uzun süredir kayıp veya toplama kampında/ hapiste olduğu düşünülen ama haber alınamayan çok sayıda akademisyen, sanatçı, din adamı, gazetecinin durumunu da gündeme getirmelidir. Bundan önce Çinli makamlar tarafından öldüğü açıklanan ama cenazeleri ailelerine verilmeyen Abdulahad Berat Mahsum hacim, Muhammed Salih Damolla, Abdulveli Abdulkerim Qarim gibi din adamlarının durumu da aydınlatılmalıdır. Benzeri birçok vak’ada, ziyarete giden yakınları ile görüştürülmeyen mahpuslarla ilgili, aylar sonra “öldüğü ve defnedildiği” bilgisi verilmektedir. Mesela Hoten şehrinde yukarıda adı zikredilen Abdulahad Berat Mahsum Hacim’in 2017 Kasım ayında öldüğü ve defnedildiği, ailesine 31.05.2018’de söylenmiştir. Ne cenaze ne mezar yeri gösterilmemiştir. Belki de o haber de yalandı. Yeterli tepki gösterilmediği için daha sonra öldürülmüş olabilir. Yine 3.12.2018’de “bir sene önce öldüğü” açıklanan Kerem Qari de belki hala ölmemiştir.

Çin rejimi bugün yayınladığı video ile Abdurrehim Heyit’in şahsında:

1-Sanatçıları hapse attığını,

2-Serbest konuşma imkânı ve izni vermediğini,

3-Mahpuslara sakat bırakacak derecede ağır işkence yaptığını

4-Aileleri ile aylarca görüştürmediğini, “öldü defnettik” diyerek yalan bilgi verdiğini,

5-Tepkiler gösterilmeseydi öldürebileceğini de teyit etmiş oldu.

Daha önce de Toplama kampları, Türkistanlı ailelerin evine Çinli erkek yerleştirilmesi, Bütün Din ve İnançları Çinlileştirme uygulaması haberleri önce inkâr edilirken daha sonra kabul etmek zorunda kalmıştı.

Şimdi suçluluk telaşı ile “ölüm haberinin asılsızlığı” iddiasına sarılan Çin rejimi, bu video ile insanlığa karşı işlemiş olduğu suçlarını bir kere daha itiraf etmiş oldu.” ifadelerine yer verdi.