Cezayir’de Seçimler Ertelendi
12 Mart 2019

Cezayir’de Seçimler Ertelendi

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelendiğini ve 5. dönem adaylığını geri çektiğini açıkladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika, üç haftadan bu yana süren protesto hareketi ile karşı karşıya kalmasının ardından 5. kez adaylığını geri çektiğini ve 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimini ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Cezayirliler, 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Buteflika'nın ülkeyi iyi yönetemediğini belirterek 5. dönem adaylığını protesto etmişti.

Cumhurbaşkanı Buteflika, uzun zaman sonra ilk kez televizyona çıktı.

Yeni Başbakan Atadı

Buteflika'nın cumhurbaşkanlığına adaylığını geri çekmesinin ardından Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya istifa etti. Sağlık sorunları nedeniyle uzun zamandır televizyona çıkmayan Buteflika'nın Ahmed Uyahya ile yaptığı görüşmenin görüntüleri devlet televizyonu tarafından yayınlandı.

Uyahya'nın istifasının ardından Buteflika, mevcut İçişleri Bakanı Nureddin Bedevi'yi yeni başbakan olarak atadı.

Genelkurmay Başkanı İle Görüştü

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ahmed Kayid Salih’i kabul etti.

Cezayir resmi haber ajansı APS'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanı, görüşmede Cumhurbaşkanı’na ulusal düzeyde güvenlik durumu hakkında bir rapor sundu.

Sağlık sorunları için bir süredir İsviçre'de bulunan 82 yaşındaki Buteflika, dün ülkesine dönmüştü.

Cezayir’de ‘Sivil İtaatsizlik’ Korkusu

Cezayir hükümeti, üniversitelerin bu yılki bahar tatilini 10 gün geriye çekerken, 10 günlük tatili 25 güne uzattı.

Bu karar, üniversitelerde Cumhurbaşkanı Buteflika’nın 5’inci kez cumhurbaşkanlığına aday olmasına karşı yapılan gösterilerin direncini kırmaya yönelik bir hamle olarak yorumlandı. Bununla birlikte dün, çok sayıda Cezayirlinin stok yapmak için dükkânlara ve büyük alışveriş merkezlerine akın etmesi, gıda piyasasında olağanüstü bir hareketlenme yaşanmasına neden oldu.

Cezayir basını, dün, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı’nın 2018-2019 eğitim öğretim yılı için üniversitelerde daha önce 21 Mart - 5 Nisan olarak belirlenen, 10 günlük bahar tatilinin, 10 Mart’ta başlaması ve 4 Nisan’a kadar uzatılması kararı aldığını duyurdu.

Bakanlık, kararın nedenine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı. Ancak bu hamle, üniversitelerde Cumhurbaşkanı Buteflika’nın 5’inci kez cumhurbaşkanlığına aday olmasına karşı yapılan gösterilerin direncini kırmaya yönelik bir adım olarak yorumlandı.

Halkın kitlesel gösterilerinde ön saflarda yer alan üniversite profesörü Muhammed Salihi, iktidarın ön plana çıkmaya çalıştığına işaret ederek, “Hükümet sürpriz bir kararla daha önce hiç olmadığı gibi üniversitelerin bahar tatilini 21 Mart’tan 10 Mart’a çekti. Akıl ve yönetim anlayışından uzak olan bu hamle, hükümetin bazı kurumlarını sarsacak öğrenci hareketlerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan önceki gün başkentin merkezinde gerçekleşen gösterilerde, polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Kerim Bilkasım Caddesi'ndeki bir ilköğretim okulu ve küçük bir antik sanat müzesinin ateşe verildiği gösteriler, 195 kişinin gözaltına alınmasıyla sona erdi.

Bununla birlikte dün çıkan Cezayir gazetelerinin Cuma günü yaşanan gösterilere geniş yer verdiği dikkat çekti. ‘Halk Baharı’ başlığı atan ‘El-Vatan’ gazetesinin 12 sayfasını protesto gösterilerine ayırdı ve “Eğer iktidar destekçileri protestoların azalacağını sanıyorlarsa, karşılarında net bir cevap bulunuyor” ifadelerine yer verdi. Fransızca yayın yapan ‘Liberte’ gazetesi ise ‘Arap Baharı’ başlığını kullanırken, gösterilere tam 10 sayfa ayırarak Cuma gününü ‘Bağımsızlık Günü’ olarak nitelendirdi.

Arapça yayın yapan ‘El-Haber’ gazetesi ise ilk sayfasında ‘Milyonlarca kişi hep bir ağızdan ‘Buteflika’nın 5’inci dönemine hayır’ sloganları attı’ başlığını kullandı. ‘Vahran’ gazetesi de ‘5’inci dönem karşıtı büyük halk ayaklanması’ başlığına yer verdi. Hükümete bağlı ‘El-Mucahid’ gazetesi ise 9’uncu sayfadan verdiği haberde göstericilerin Cumhurbaşkanı’nın ayrılmasını talep ettiğine değinmedi.

Genel grev yapılması beklenen Cezayir’de 90’lı yılların başlarındaki olayların başlangıcını hatırlatan ‘sivil itaatsizlik’ olasılığına işaret eden söylemler yayılıyor.