Cezayir’de Protestolar Sürüyor: ’Hedefte Rejim Yanlısı Geçici Devlet Başkanı Var’
13 Nisan 2019

Cezayir’de Protestolar Sürüyor: ’Hedefte Rejim Yanlısı Geçici Devlet Başkanı Var’

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Cezayir’de halk, Cuma gösterilerine büyük katılım gösterdi. Eski Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika tarafından göreve getirilen isimlerin rejimin bir parçası olduğunu düşünerek görevi bırakması talep edildi.

Buteflika'nın yerine geçici devlet başkanı olarak, rejiminin sadık yüzlerinden biri olan 77 yaşındaki Abdulkadir bin Salih getirilmiş ve devlet başkanlığı seçimlerinin, anayasa tarafından öngörülen 90 günlük geçiş döneminin bitiş tarihi olan 4 Temmuz 2019’da yapılacağını açıklanmıştı.

Abdulkadir bin Salih’in anayasa gereği devlet başkanlığına atanmasından bu yana, halk tarafından atılan sloganlar Buteflika’nın yerine Salih’i hedef almaya başladı.

Protestocular, sosyal medya aracılığıyla Cuma günü yeniden toplanma çağrısında bulunurken, başkent Cezayir’de güvenlik önlemleri arttırıldı.

Başkentte dün düzenlenen gösteriye katılan 21 yaşındaki Velid, “Bu Cuma onlara ‘git’ kelimesinin anlamını göstereceğiz. Seçimde de oy kullanmayacağım, çünkü bunun bir faydası yok” dedi.

23 yaşındaki Yasin ise, “Cuma günü sayımız çok fazla olacak. Onları neyin beklediğini bilmiyorlar ve bize karşı hiçbir şey yapamayacaklar” şeklinde konuştu.

Göstericilere göre, 3 ay sonra düzenlenecek olan seçimler, 20 yıl boyunca yolsuzlukla suçlanan Buteflika yönetiminden miras kalan kurum ve şahıslar tarafından oluşturulan yasal çerçevede düzenleneceği için özgür ve adil olarak düzenlenemez.

Abdulkadir bin Salih ordu tarafından desteklenirken, Cezayir Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ahmed Kayid Salih dün yaptığı açıklamada, "Ordu, seçimlerle tamamlanacak geçiş sürecine destek verecek. Ordu ve halk, karşılıklı güven, huzur, şeffaflık, kanun ve istikrar içinde bu geçiş dönemini yürütecek" ifadelerini kullandı.