Cezayir ve Katar Normalleşme Söylentilerini Yalanladı
21 Eylül 2020

Cezayir ve Katar Normalleşme Söylentilerini Yalanladı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Beyaz Saray'da gasıp Yahudi varlığı ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına imza atmasının ardından benzer ihanet adımlarının atılacağı basına yansımıştı. Katar Dışişleri Bakanlığı ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ülkeleri hakkında ortaya atılan "normalleşme adımı" iddialarını yalanladı.

Arap medyasından bazı yayın organlarında, ABD'li bir yetkiliye dayandırılan, "Katar'ın “İsrail” ile normalleşmeyi kabul ettiği" iddialarına yer verilmesi üzerine, Katar Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Filistin meselesine yönelik Katar'ın konumunu yanlış aksettiren ve imajını bozmaya yönelik medyada çıkan bazı yanıltıcı kampanyaları görmek üzücü" ifadesine yer verildi. Katar'ın Filistin meselesindeki duruşunda herhangi bir değişikliğin olmadığı vurgulanan açıklamada*, "İsrail”in, Filistin topraklarını işgaline son verme ve başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'ni kurma konusundaki kararlı konumumuzu teyit ediyoruz*" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Katar, Filistin halkının tüm meşru haklarını elde edene kadar Filistinli kardeşlerin acılarını hafifletmek için elinden gelen her türlü desteği sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmayacaktır."

Suudi Medyası İddiayı Ortaya Atmıştı

Suudi Arabistan’ın Al Arabiya kanalı, Katar’ın “İsrail” ile normalleşmeye ilişkin ABD’ye verdiği yanıtı çarpıtan bir haber yayımlamıştı. Haberde, ABD Körfez İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking'in "Katar'ın “İsrail” ile normalleşme anlaşmasının imzalanmasını kabul ettiği" şeklinde bir iddia yer almıştı ancak ABD'li yetkilinin açıklamalarında, "Katar'ın, “İsrail” ile son normalleşme anlaşmalarını reddettiği, Washington'un bunu anlayış ile karşıladığı ve normalleşme ile ilgili görüşmelerin halen devam ettiği" ifadesine yer verilmişti.

Cezayir de İddiaları Yalanladı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun da, ülkesinin "İsrail”le normalleşme furyasına katılmayacağını" söyledi. Cezayir devlet televizyonundan yayınlanan röportajında Cumhurbaşkanı Tebbun, “İsrail”le normalleşme konusunda açıklamalarda bulundu.

Tebbun, "Bir tür normalleşme furyası görüyorum. Biz buna katılmayacağız ve kutlamayacağız. Filistin meselesi bizim için ve tüm Cezayirliler için kutsal bir dava olarak kalacak" dedi*.* Filistin meselesinin 1967 sınırlarında ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan çözülemeyeceğinin altını çizen Tebbun*, "Bu devlet (Filistin) ilan edilirse, Orda Doğu sorunu çözülür*" açıklamasında bulundu.

Yahudi varlığı ile normalleşme anlaşmasına imza atan İslam beldeleri neredeyse tümüyle Filistin’de “İsrail” hakimiyetini kabul ederken, normalleşmeye imza atmayanlar ise 1967 yılına kadar olan Yahudi işgalini ve çizilen sınırları kabul ediyor. Her iki tarafta olanlar Yahudi varlığının meşruiyetini farklı sınırlar dahilinde kabul eden bir ihanet içinde yer alıyorlar.