Çavuşoğlu Darbeci Sisi Rejimine Göz Kırptı
04 Mart 2021

Çavuşoğlu Darbeci Sisi Rejimine Göz Kırptı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Darbeci Sisi rejimi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirip, binlerce Müslümanı katletmesinden sonra Türkiye, Mısır ile “üst düzey ilişkiler” durdurmuştu. Çavuşoğlu, yaptığı son açıklamada Sisi rejimine "Mısır, bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz" diyerek göz kırptı. Bu gelişmelerin yeni ABD yönetiminin bölgede uygulayacağı üslubun bir yansıması olduğu yorumları yapılıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani, bir araya gelmelerinin ardından bakanlıkta ortak basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin çalışmaları yürüten Adalet Bakanlığı başta olmak üzere katkı sunan tüm kurumlara teşekkür eden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve AB Başkanlığı olarak sürece her türlü katkıyı sağladıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, İnsan Hakları Eylem Planı'nın amacının, vatandaşların hak ve özgürlük alanlarını genişletmek ve insan hakları konusunda bugüne kadar uygulamada yer alan aksaklıkları gidermek olduğunu belirtti.

“Mısır’la Anlaşma İmzalayabiliriz”

Çavuşoğlu, 18 Şubat'ta Mısır'ın Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından 18. saha ile Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul ettiğine dair açıklamanın sorulması üzerine, Mısır'ın 2020'de Yunanistan'la anlaşma imzaladığı zamanda da Türkiye'nin kıta sahanlığının güney sınırlarına saygı duyduğuna dikkat çekti.

Çavuşoğlu, Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığının içine girmeden kendi kıta sahanlığı içinde sismik araştırma ve faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret ederek, "Mısır, bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.

Türkiye ve Mısır'ın Doğu Akdeniz'de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olduğunu hatılratan Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" diyerek Sisi rejimine göz kırpmış oldu.