Çavuşoğlu, Ağzındaki Baklayı Çıkardı: “Muhalefetle Suriye Rejimini Anlaştırmamız Lazım”
11 Ağustos 2022

Çavuşoğlu, Ağzındaki Baklayı Çıkardı: “Muhalefetle Suriye Rejimini Anlaştırmamız Lazım”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki hedeflerinin katil Esed rejimi ile muhalefeti anlaştırmak olduğunu açıkladı. 1 milyon Müslümanı katleden ve 13 milyonunun yerinden eden zorba Esed rejmi ile görüşmek için iktidar meşru zemin oluşturmaya çabalıyor ve medyayı da bu hedef doğrultusunda kamuoyu oluşturmak için yoğun kullanıyor.

13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışındaki basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Esed rejiminin dışişleri bakanı ile görüşme yaptığını da bugün açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Suriye içinde belirli ajandası olan teröristleri temizlemek için bu operasyonları yapıyoruz. Astana'nın amacı bu sorunu çözüme kavuşturmak. Bunun yolu da diplomasi masasından geçiyor. Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde anlaşma olmaz. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli. Bunun için kalıcı barış olması lazım. Ateşkes olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."

“Suriyeli Bakanla da Ayaküstü Bir Sohbetim Oldu”

"Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer 'Sizi rejimle görüştürelim' dediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmelerinin faydalı olacağını söylemişti. Daha sonra kesinti oldu, şimdi tekrar başladı. Birçok konuda gündeme geliniyor. Bağlantısızlar toplantısında Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriyeli bakanla da ayaküstü bir sohbetim oldu.

Bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğu ve teröristlerden temizlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Rejimle muhalefetin arasında bir barışın olması gerektiğin Türkiye olarak söyledik. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve barış bizi doğrudan etkiliyor. Bölücü terör örgütlerine verilecek mücadeleyi her zaman destekleriz. Suriye'de birlik, beraberlik olmazsa Suriye bölünme riskiyle karşı karşıya. YPG PKK'nın tek amacı Suriye'yi bölmek. Suriye'de güçlü yönetim olması lazım. Bu irade birlik ve beraberlikle olur."