Camiler Riskli Havuzlar Risksiz Öyle Mi!
30 Mayıs 2020

Camiler Riskli Havuzlar Risksiz Öyle Mi!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, "Koronavirüsün denizden bulaştığına dair hiçbir kanıt yok. Havuzda ise, klorlanma süreci önemlidir. Yeteri kadar klor varsa koronavirüsün burada yaşaması imkansızdır" diyerek turizm sezonuna uygun açıklamalarda bulundu. Aylarca camileri riskli diye kapalı tutan kurulun üyesi, salya ve tükürüğün birbirine karıştığı havuzlara ve sahillere yeşil ışık yaktı.

İki metre uzakta sigara içen birinin dumanının bile virüs taşıma riski olduğu halde, Prof. Dr. İlhami Çelik, aynı havuzda yüzenlere bulaşmayacağı iddiasında bulundu. Bilim kurulu, Fiziki mesafe korunarak ve maske takılarak bile Cuma namazlarının kılınmasına aylarca izin vermezken, o kulun üyesi, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte maskesiz aynı havuzun içinde insanların yüzmesinin risk taşımayacağını söylüyor. Menfaat çerçevesi içinde yapılan bu açıklama akıl ve mantıkla uyuşmuyor. Caddelerde bile fiziki mesafe ve maske takmak zorunlu iken, aynı havuzun içinde maskesiz yüzmenin mantığı kamuoyunda tartışılıyor.

Koronavirüse karşı alınacak tedbirlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, "Bundan sonraki aşamada en önemli belirlenecek faktör, insanlarımızın davranışlarıdır. İnsanlar sosyal mesafeye uymayıp, maskelerini takmazlar ve hijyen kurallarına gereken önemi göstermezlerse vaka sayılarında bir artış bekleyebiliriz. Bu gayet doğal bir şeydir. Bulaşı engelleyecek adımlar atmamız gerekiyor.

Tüm insanlarımızın ve vatandaşlarımızın buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Tanımadığı kişilerden uzak durması, maskeli gezmeleri, yakın olacaklarsa 1,5 metre kuralını ihmal etmemeleri gerekir. Kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmalarını öneriyorum. Asıl vaka artışını belirleyecek olan vatandaşlarımızdır. En önemli konu budur" dedi.

Denizden Virüs Bulaştığına Dair Kanıt Yok

Yaz tatilinde deniz kıyısına gitme düşüncesinde olanlar için de önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. İlhami Çelik, "Koronavirüsün denizden bulaştığına dair hiçbir kanıt yok. Oradan bulaşabilecek başka mikroorganizmalar var. Özellikle bakteriler var. Deniz suyunun temiz olup olmadığını anlamak için koli basiline bakılır. Bu aşamada virüsün buradan bulaştığına dair bir kanıt yok. İnsanların teorik olarak bulaşmayacağını bilmesi gerekiyor.

Havuzda ise, klorlanma süreci önemlidir. Yeteri kadar klor varsa burada virüsün yaşaması imkansızdır. İnsanlar bir başkasının tükürüğünü yutarlarsa yakın mesafeden sıkıntı olabilir. O açıdan sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekiyor. Deniz için böyle bir risk söz konusu değildir. Özellikle plajda veya havuzda şezlonglarda yatarken eğer birbirlerine çok yakın duracaklarsa bunlardan kaçınmaları gerekiyor. Bilim Kurulu'nda bununla ilgili bir rehberlik yayımlandı. Tüm oteller önlemlerini alıyorlar. Vatandaşlarımızın da bu kuralları bilmesi ve riayet etmesi en önemli faktörlerden biri olarak gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Havuzlarda sosyal mesafenin uygulanması imkansız ve suya girmek riskli iken, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte gelirler göz önüne alınarak havuza ve denize girmek isteyenlere yeşil ışık yakılmış oldu.