Boş Kınamalar Eşliğinde ’Yahudi Ulus Devlet’ Yasası Kabul Edildi
20 Temmuz 2018

Boş Kınamalar Eşliğinde ’Yahudi Ulus Devlet’ Yasası Kabul Edildi

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

“İsrail” Meclisi, başkenti Kudüs olan, Yahudi şeriatını referans alan, ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir kararlarının da bulunduğu sözde "Yahudi ulus devlet" yasasını kabul etti.

İslam beldeleri yine alınan kararı sadece kınayarak, “İsrail”in bildiğini okuması için gereken cesareti vermiş oldular.

Muhalefetin karşı çıktığı "Yahudi ulus devlet" yasa tasarısına ilişkin oylama dün sabah erken saatlerde yapıldı. Tasarı, 55 "hayır" oyuna karşılık 62 "evet" oyuyla meclisten geçti.

Sert tartışmalara neden olan yasanın kabul edilmesinin ardından Filistin asıllı “İsrail” milletvekilleri tasarının yazılı olduğu kopyaları yırtarak yasayı protesto etti.

Protesto nedeniyle mecliste tansiyon artarken, görevliler Filistin asıllı milletvekillerini meclis salonundan dışarı çıkardı.

Yasaya destek veren Yahudi milletvekilleri, meclisin tasarıyı onaylamasının ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Başta “İsrail” vatandaşı 2 milyona yakın Filistinlinin haklarının yok sayıldığı olmak üzere birçok eleştiriye maruz kalan yasa tasarısına daha önce de Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'den itiraz gelmişti.

Rivlin geçen günlerde milletvekillerine gönderdiği mektupta, söz konusu yasanın dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan Yahudileri "incitebileceğini", kabul edilmesi halinde “İsrail”in bu tasarı nedeniyle ayrımcılık eleştirilerine maruz kalabileceğine dikkati çekmiş ve yasa tasarısında değişikliğe gidilmesi gerektiğini dile getirmişti. Ancak bu öneri milletvekilleri ve yasaya destek veren siyasi partiler tarafından kabul görmemişti.

Yahudi Ulusal Devlet Yasa Tasarısı

“İsrail”in bir anayasası olmadığı için devletin anayasası mesabesindeki "temel kanunlarının" içine girecek olan yasayla “İsrail” devleti, tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.

Halihazırda uygulamada var olduğu belirtilen ayrımcı politikaları yasayla hükme bağlayacak tasarıyla, Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak. Bununla birlikte tasarının en çok tepki çeken diğer maddeleri arasında şu hükümler yer alıyor:

"Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir, “İsrail” bir Yahudi devletidir, “İsrail” dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi anavatanıdır, hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktır, dünyadaki tüm Yahudilerin “İsrail”e dönme hakkı vardır, Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır ve “İsrail”in başkenti Kudüs'tür."

Yasa tasarısında yer alan bir diğer madde olan "Tüm “İsrail” vatandaşları eşit haklara sahiptir." hükmünün ise diğer maddelerle çeliştiği, göstermelik olduğu belirtiliyor ve uygulamada bir anlam ifade etmeyeceği kaydediliyor.

Tasarıda "İsrail” tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi anavatanıdır" denilerek Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve hakları da görmezden gelinmiş oluyor.

“İsrail” dünyanın değişik bölgelerinde bulunan Yahudileri “İsrail”e gelip yerleşmeye teşvik ederken, 1948'de vatanlarından sürdüğü Filistinlilere geri dönme hakkını tanımayı ise reddediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan İlk Açıklama

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “İsrail” Meclisinde bugün onaylanan "Yahudi Ulus Devleti" yasasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Oktay, "Temel hak ve özgürlükleri yok sayan “İsrail” Parlamentosu, 'Yahudi Ulus Devlet Yasası' adı altında evrensel hukuk ilkelerini zedelemiştir. Böyle bir yasa Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilemez. Kudüs Filistin'in başkentidir ve başkenti olarak da kalmaya devam edecektir." paylaşımında bulundu.