Bir Haftada İkinci Görüşme: Hulusi Akar ABD Yolcusu
21 Şubat 2019

Bir Haftada İkinci Görüşme: Hulusi Akar ABD Yolcusu

VOA

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Perşembe günü Washington’da ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile biraraya gelecek. Akar, en son 5 gün önce ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile Münih Güvenlik Konferansı'nda görüşmüştü.

Akar’ın, ABD tarafıyla Suriye başta olmak üzere bölgesel ve iki ülke arasındaki konuları görüşeceği bildirildi. Türkiye, Suriye’nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyon için ABD’yi ikna etme çabaları kapsamında görüşmeleri sıklaştırdı. Bilindiği üzere TSK, Suriye sınırına binlerce askerlik yığınak yapmış, iki ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun birkaç gün içinde başlayacağını söylemişti. ABD’den izin çıkmaması üzerine operasyon başlatılamamıştı.

Akar, son olarak Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı kapsamında 16 Şubat’ta ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD’li 12 senatör ile bir araya gelmişti. Akar’ın Perşembe günkü temaslarıyla Türkiye ile ABD arasında bir hafta içerisinde ikinci kez savunma alanında en üst düzeyde temas gerçekleşmiş olacak.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Akar’ın bu görüşmelerinde, "ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerinde en büyük engeli PKK/YPG olarak" beyan ettiği belirtildi.

Akar'ın, “PKK/YPG’nin terör örgütü olması dolayısıyla Suriye’de Kürtleri temsil edemeyeceği” görüşünü belirterek***, “Kürtler bizim kardeşimiz. Bizim tek hedefimiz teröristler. Bazıları PKK’yı Kürtler olarak niteliyor. Bu son derece yanlış. PKK’lı teröristler Kürt kardeşlerimizi temsil etmemektedir. Unutulmamalıdır ki PKK, YPG aynıdır. Bu nedenle YPG terör örgütünün bölgeden çıkarılması hudutlarımızın ve halkımızın güvenliği açısından en önemli konudur. Fırat’ın doğusundaki 440 kilometrelik sınır hattında oluşturulacak güvenli bölgede terör örgütü YPG olmamalı ve bölgenin emniyeti Türkiye tarafından sağlanmalıdır***” dediği ifade edildi.

Akar'ın, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı hususunda da “Türkiye, Batı’dan uzaklaşmadı. NATO başta olmak üzere tüm sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor” görüşünü ABD tarafına dile getirdiği vurgulandı.

ABD’den Patriot füzeleri alımı konusunda müzakerelere devam ettiklerini de kaydeden Akar’ın, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin olarak da “Bu bir tercih değil, zorunluluktur*”* dediği açıklandı.