Avrupa PKK’nın Önünü Açıyor
12 Mart 2019

Avrupa PKK’nın Önünü Açıyor

Deutsche Welle

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanlığı, Belçika Büyükelçisine Brüksel mahkemesinin PKK ile bağlantılı olan kişilere yönelik "terör" soruşturması açılmasını engelleyen kararından duyduğu rahatsızlığı iletti. Suriye’de halkın zorba Esed yönetimine karşı başlatmış olduğu devrimi bastırmak için terör örgütünün ABD’ye bağlı kısmının adı PYD olarak değiştirilip binlerce tır silahla donatılırken, Avrupa’nın güdümündeki kısmı ise Kuzey Irak’tan (Kandil) gelen emirler doğrultusunda, Türkiye içinde yaptığı eylemlerle siyasi baskı aracı olarak kullanılmaya devam ediyor.

Türkiye, Belçika'da mahkemenin PKK bağlantılı olduğu ileri sürülen özel ve tüzel kişiye yönelik "terör" soruşturması açılmasını engelleyen kararı nedeniyle Belçika'nın Ankara Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Büyükelçi Michel Malherbe'ye karardan duyulan rahatsızlık iletildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Hami Aksoy, 8 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada Belçika İddianame Odası'nın kararının kabul edilemez olduğunu belirterek "Belçika Federal Savcılığı’nın PKK’nın terör örgütü niteliği konusunda sunduğu tüm kanıtlara rağmen alınan bu karar, mevcut haliyle terör örgütlerine çok tehlikeli bir istismar alanı açmaktadır" ifadesini kullanmıştı. Aksoy, Ankara'nın karara Belçika Yüksek Mahkemesi'nde itiraz edeceğini duyurmuştu.

Brüksel'de mahkeme, PKK ile bağlantılı olduğu ileri sürülen 36 özel ve tüzel kişinin, "terörle mücadele" kanunları çerçevesinde yargılanamayacağını karara bağlamıştı.

ABD, örgütün Suriye kolu PYD'yi DEAŞ ile mücadele kapsamında meşrulaştırmak için yoğun çaba harcamaya devam ediyor. Suriye'ye gönderilen 20.000 tır silahın bir kısmının örgütün elinde bulunması, büyük bür kısmının PYD üzerinden Esed rejimine ulaştırıldığını doğruluyor.