Amerikan Rüyası Bitti!
03 Haziran 2020

Amerikan Rüyası Bitti!

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

New York Valisi Andrew Cuomo, siyahi George Floyd’un ölümü ile ilgili artan protestoları kontrol altına almak için şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı kararı aldıklarını açıkladı.

Andrew Cuomo, protestoları kontrol altına almak için kararı New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ile birlikte aldıklarını söyledi.

Canlı radyo yayınında yasağın duyuran Vali Cuomo, ''New York Belediye Başkanıyla (Bill de Blasio) konuştum. Bu gece Belediye Başkanı ve ben şehir çapında sokağa çıkma yasağı uyguluyoruz. New York'ta faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir sokağa çıkma yasağı olacak" ifadesini kullandı.

New York şehrindeki polis gücünü de artıracaklarını belirten Vali, 4 bin olan görevli polis sayısını da 8 bine çıkarma kararı aldıklarını belirtti.

"Protestocuların ve mesajlarının arkasında duruyorum, fakat maalesef dikkat dağıtmak ve bu olayı itibarsızlaştırmak isteyen insanlar var” ifadesini kullanan Cuomo, şiddet ve yağmanın protestocuların haklı davasını baltaladığını belirtti.

George Floyd'un ölümünün ardından New York'ta da devam eden protestolardaki barışçıl yürüyüşler, dün havanın kararması ile yerini şiddet ve yağmaya bırakmış, bazı lüks mağazaların camları kırılıp vitrinlerdeki mallar çalınmıştı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde, New York'un Manhattan ve Brooklyn kentlerinde protestocular ve polis arasında şiddetli çatışmalar sonucu, çok sayıda kişi yaralanmış ve yüzlerce gösterici gözaltına alınmıştı.

Gece boyunca birçok bölgede iş yerlerine zarar veren göstericiler, bazı polis araçlarını da ateşe vermişti.

Washington Belediye Başkanı'ndan Açıklama

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser ise, kentte son iki gündür devam eden protestolar ve şiddet olaylarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Özellikle dün geceki protestolarda birçok iş yerinin yağmalandığını ve bazı yerlerin ateşe verildiğini anımsatan Bowser, "Anayasanın 1. ek maddesi gereği protestocuların gösteri düzenleme hakkı var ama bunu yaparken şehrimizi yakıp yıkmamalılar." ifadesini kullandı.

Bowser, güvenlik güçlerinin kent genelinde asayişi sağlamaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Pazartesi akşamından geçerli olmak üzere Washington DC'de iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan ediyoruz." dedi.

Kar: Yan Amerika Yan!

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, haftalık değerlendirme toplantısında şunları söyledi:

“ABD, sömürgeci İngilizler ve Avrupalılar tarafından Amerikan kıtasındaki Kızılderililerin topraklarını soykırım ve zulüm ile gasp ederek kurulmuş bir devlettir. Sömürgeci Avrupa’nın ideolojisi ne ise Amerika’nın ideolojisi de odur: Kapitalizm…

Evet, bu ideolojinin tek kutsalı var o da çıkar ve menfaat. Söz konusu menfaat olduğunda Amerika için din, dil, ırk ve kimliğin hiç bir önemi olmaz. Amerikan vatandaşıymış ya da başka bir ülke vatandaşıymış hiç önemli değil. Amerika kendisi için yani Amerika’nın çıkarları için bir menfaat sağlamayan vatandaşlarını sefalet ve ölüme terk etti. Paran varsa değerlisin yoksa değerli değilsin. Beyaz olmasına rağmen Korona krizinde sağlık hizmeti alamayan milyonlarca fakir insan buna örnektir. 11 Eylül sonrası ABD’nin sarsılan imajını düzletmek için Obama’nın göreve getirilmesi de bu minvaldedir.

Amerika için mesele beyaz ya da siyah meselesi değildir. Mesele; sömürgecilik ve çıkarcılıktır. Dolayısıyla bugün yaşanan olaylar her ne kadar ırkçılık temelinde değerlendirilse de asıl sorun güçlünün zayıfı ezdiği kapitalizmdir; onun menfaat ölçüsüdür.

İkinci olarak da; İslâm beldelerindeki yöneticilere sesleniyorum! Umarım azıcık düşünürsünüz, umarım ABD’nin yaşadığı bu durumdan ibret alıp onunla dost olmaktan vazgeçersiniz. ABD için kaygılanmak yerine 100 yıldır sahipsiz kalkansız, korumasız ve halifesiz olan İslâm ümmeti için birazcık kaygılanıp dertlenirsiniz. Umarım bugüne kadar yaptıklarınızdan ders çıkarırsınız… Bugüne kadar yaptığınız gibi ABD’ye köle olarak yaşamak yerine bundan sonra Hilâfet Devleti ile onlara efendi olmayı seçersiniz.”

Amerikan Rüyası Bitti…

Köklü Değişim yazarı Sosyolog Süleyman Uğurlu’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Amerikan vatandaşı olmanın bir menfaat anlaşması olduğunu, menfaatler çatışınca anlaşmanın da bittiğini tüm dünya görmüş oldu. Bir insanın öldürülmesini önce protestoya sonra da yağmaya dönüştüren bir toplumdan bahsediyoruz. Yağmacı açgözlü bir toplum…

En kötüsü de böylesine düşük bir toplumun ve devletin dünyaya hükmediyor olması. Amerikan rüyası bitti ama başımızdaki yöneticiler hala o rüyanın peşinden koşmaya devam ediyor.

Cinler, Süleyman Aleyhi’s Selam’ın öldüğünü asasını kurtlar yiyip yere düşünce anladı. İslam ümmetinin başındaki yöneticiler ise Amerika’nın öldüğünü anlayamayacak kadar gözleri kör, kulakları tıkalı, kalpleri kapalı. Yazık!” ifadelerine yer verdi.

"Nefes Alamıyorum" Feryadı

46 yaşındaki George Floyd, pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklanmış, yoldan geçenlerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamış ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.