Almanya’dan “Yeni Bir İslam” Projesi
10 Eylül 2018

Almanya’dan “Yeni Bir İslam” Projesi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Almanya'da önünüzdeki aylarda düzenlenecek olan İslam Konferansı ile Almanya'daki Müslümanlara “yeni bir İslam” tanımı yapılacağı bunun ‘Alman İslam’ı içeriğini barındıracağı belirtildi.

Almanya'nın Temmuz ayında düzenlediği entegrasyon zirvesinden sonra Almanya’daki Müslümanların temsilcileri de önümüzdeki haftalarda “İslam Konferansı” adı altında bir araya gelecek. Alman basını, Müslümanların gündeminde tartışılacak birçok konu olduğunu bildirdi.

Almanya’da yürütülen yeni bir çalışmayla, Al Hambra Gesellschaft (El Hamra Topluluğu) her hafta paralel cuma hutbesi yayınlıyor. “Sozialdienst muslimischer Frauen SmF e.V." (Müslüman Kadınlar Sosyal Hizmetleri Derneği) kadınlara ve mültecilere yönelik proje gerçekleştiriyor. Muslimisches Jugendwerk e.V.( Müslüman Gençlik Kurumu Derneği) Müslüman geçlere hitap ediyor. Kiliseler, gizliden gizliye bu dernekleri desteklerken, medya organları da bunları parlatan haberler yapıyor.

Alman medyası bu paralel dernekleri şirin ve doğru adres olarak lanse ediyor. Paralel derneklerin bütçeleri devlet tarafından ödeniyor. Alhambra Gesellschaft ve Sozialdienst muslimischer Frauen SmF ile Muslimisches Jugendwerk e.V. dernekleri Federal Aile, Kadın ve Gençlik Bakanlığı tarafından fonlanıyor. 900 camisi bulunan DİTİB'e ise hiçbir destek verilmiyor.

Almanya'ya Ait Bir “İslam Projesi”

Alman İslam Konferansı’nın resmi internet sayfasında şu cümle yer alıyor: “Almanya’daki Müslümanlar kendilerini Alman toplumunun bir parçası olarak görmeli ve Alman toplumu da onları böyle görmelidir.” Bu hedef ve temenni bir gün gerçekleşirse, toplumsal uyum ve birliktelik yönünden önemli bir kazanım elde edilmiş olacaktır.

Ancak Şubat 2018’de göreve gelen Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) İslam'ın Almanya'ya ait olmadığını söyleyerek yine büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu. Seehofer: “Hayır. İslam Almanya’ya ait değildir. Almanya Hıristiyan değerlerden oluşuyor.” diye konuştu. Seehofer İslam Konferansı’nı devam ettireceğini ifade etti, ancak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber, İslam Konferansı’nda yapısal değişikliğe gidileceğini açıkladı.

“Alman Müslümanları korumak için” örgütlü olmayan Müslümanların da İslam Konferansı’nda yer almasını istediklerini söyleyen Markus Kerber, Kasım 2018’de yapılması öngörülen İslam Konferansı genel kurul toplantısına İslami teşkilatların yanı sıra Müslümanları temsilen bireylerin de davet edilmesinin planlandıkları açıkladı. Oluşturulmak istenilen yeni bir etnik aidiyete vurgu yapan Kerber’in ‘Almanya’ya ait’ yeni bir İslam tanımı yapılmasının uygun olacağını ve bunun da ancak ‘Alman İslam’ı’ olarak tanımlanabileceğini söylemesi önümüzdeki dönemde çok tartışılacağa benziyor.