Almanya ve Fransa Arasında “Yeni Anlaşma”
22 Ocak 2019

Almanya ve Fransa Arasında “Yeni Anlaşma”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Almanya ile Fransa, tarihi Elysee Anlaşması’nın 56. yıl dönümünde yeni bir anlaşma imzalayacak. Anlaşma, ekonomi, dış savunma ve güvenlik politikalarının yanı sıra kültür, eğitim, araştırma, teknoloji, yapay zekâ, iklim ve çevre alanlarında iş birliğinin daha da geliştirilmesi amacını taşıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün Almanya’nın Aachen kentindeki belediye salonunda düzenlenecek törende “Aachen Anlaşması” olarak nitelenen ve “Alman-Fransız İş Birliği ve Entegrasyon anlaşması” başlığını taşıyan metne imza atacak.

İki “ezeli düşman” arasındaki barışmanın yolunu açan Elysee Anlaşması 22 Ocak 1963’te Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ve Almanya Başbakanı Konrad Adenauer tarafından imzalanmıştı.

7 başlık altında 28 maddenin bulunduğu 16 sayfadan oluşan yeni anlaşmayla ise iki ülke arasında ekonomi, dış savunma ve güvenlik politikalarının yanı sıra kültür, eğitim, araştırma, teknoloji, yapay zekâ, iklim ve çevre alanlarında iş birliğinin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yeni anlaşmanın hedefi ‘İkili ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmak ve 21. yüzyılda hem iki ülkenin hem de Avrupa’nın karşılaştığı zorluklara hazırlanmak.’

Ülkelerden Biri Silahlı Saldırıya Hedef Olursa

Anlaşmada, ülkelerden birinin silahlı saldırıya hedef olması halinde diğerinin mümkün olduğu kadar yardımda bulunması öngörülüyor.

Dışişleri bakanlıklarının ve diplomatik misyonlarının iş birliğinin genişletileceği vurgulanan anlaşmada “Almanya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) daimi üye olarak alınması Alman-Fransız diplomasisinin önceliğidir” ifadesi kullanıldı.

Bunun, iki ülkenin BMGK’da AB’nin ortak bir sandalye ile temsil edilmesine ilişkin hedeften vazgeçtiği anlamı taşıdığı yorumu yapıldı.