ADANA’DA “RAKI FESTİVALİ” REZALETİ
04 Aralık 2018

ADANA’DA “RAKI FESTİVALİ” REZALETİ

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Adı "Kebap ve Şalgam Festivali" olarak değiştirilen Adana’daki “Rakı Festivali” rezaleti, halktan yoğun tepki alıyor.

Müslümanların yaşadığı topraklarda bir haramın alenen sokaklarda festivaline izin verilmesi üzerine, Adana’daki Müslümanlar, Köklü Değişim Adana Temsilciliği’nin başlatmış olduğu kampanyaya destek vermek için videolar çekip bu rezaleti protesto ettiler.

#AlkolünFestivaliOlmaz başlığı adı altında, “Bütün kötülüklerin anası içki festivaline hayır!” sloganının kullanıldığı kampanyaya Adanalı Müslümanlar gönderdikleri videolar ile destek verdiler.

Aralık ayının ilk haftası yapılması planlanan sözde festivalin, şehir merkezindeki en işlek noktalardan biri olan Kazancılar Çarşısı’ndaki tarihi mekan Ulu Cami ve Vali Ziya Paşa’nın kabrinin bulunduğu bölgede yapılacak olması ise vatandaşların ve STK’ların tepkisini çekiyor.

Haram olan ve sağlığa zararının bilindiği halde böyle bir rezalete imza atan yetkililerin açık alanda festival düzenleyerek bu kötü alışkanlığa teşvik etmeleri, tepki topluyor. Bilindiği üzere önceki yıllarda da festival adı altında düzenlenen bu çirkin adet neticesinde, Adana ciddi olaylara sahne olmuştu. Asayişin bozulup, provakasyona davetiye çıkarmasına rağmen inatla bu çirkin adetin devam ettirilmesi, kamuoyunda eleştirilmeye devam ediyor.

Açık alanda yapılan festivallere çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, “Böyle toksin bir maddenin normal sıradan bir tüketim içeceği gibi bir festivale dönüştürülmesi hoş bir durum değil. 2013 yılında TBMM’de kabul edilen 6487 sayılı yasa çerçevesinde açık alanda alkol tüketimi yasaklandı. Ancak kanunda belirlenmiş ve izne tabi olan yerlerde hariç. Bu çerçeveyi iyi oturtturmak lazım” dedi.

“Devletin Söylemleri İle Bu Yapılanlar Uyuşmuyor”

Türkiye Beyazay Derneği Adana Şube Başkanı Ahmet Aktürk de, “Büyük saat, Yağ Cami, Ziya Paşa’nın mezarının bulunduğu bölgeye akşam masaları atıyorlar ve ortalık yine anason kokuyor. Festival adı altında gençler buna özendiriliyor. Biz bu durumu yanlış buluyoruz. Devletin, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin reklamlarını yasakladığı bir ortamda böyle bir festivalin yapılıyor olması doğru değil” şeklinde konuştu.