ABD’nin İran Yaptırımları Devrede
06 Kasım 2018

ABD’nin İran Yaptırımları Devrede

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD’nin İran’a karşı başlatmış olduğu yaptırım kararları içinde yer alan petrol ithalatı, Rusya ve Suudi Arabistan’ın kapasitesinin açığı kapatmaya yetmemesi nedeni ile delindi. Türkiye dahil 8 ülke petrol ithalatında muaf tutularak aşırı fiyat artışının önüne geçilmek isteniyor.

Siyasi ekseni etrafında dönen ülkelerle Ortadoğu’ya şekil veren ABD, Suriye ve Irak’ın işgalinde kullandığı İran’ı bugün ise başlattığı yaptırımlar ile AB’ye karşı ekonomik tehdit olarak sahaya sürüyor. İran’ın Suriye’deki rolünü sona erdiren ABD, İstanbul’da gerçekleşen “Dörtlü Zirve” toplantısında da Tahran’ın sandalyesini masadan kaldırmış, Fransa ve Almanya’yı masaya dahil etmişti. “Astana Üçlüsü” son toplantıda bir eksikle Rusya ve Türkiye ikilisi olarak masaya oturtulmuş oldu.

İran’a karşı ABD’nin başlatmış olduğu yaptırımlara “İsrail”den tam destek gelirken, hedef tahtasında olan AB, karara sert tepki gösterdi.

50 İran bankası ve 700'den fazla İranlı yaptırım listesine alınırken, ABD, Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkeye İran'a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda muafiyet tanıdı.

**Çin, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye'**ye İran yaptırımlarına ilişkin muafiyet tanıyacaklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açıklamasında "Bu ülkelerin her biri son altı ayda İran'la ticaretini büyük ölçüde azalttı, hatta ikisi İran'dan ürün alımını tamamen bitirdi" ifadelerine yer verdi.

Pompeo, yaptırımların işe yarayacağını umarak İran'la yeni bir anlaşma yapmayı umduklarını da vurguladı.

Petrol İthalatından Muaf 8 Ülkeye 6 Ay Süre Verildi

ABD petrol ithalatı konusunda 8 ülkeye 6 ay süreyle muafiyet tanıyacağını açıkladı. 8 ülke bu süre içerisinde İran'la petrol ticaretlerini en alt seviyeye indirmeye çalışacak. Altı ay sonra durum yeniden değerlendirilecek.

Hazine Bakanlığının sitesinde yayımlanan yaptırm listede, 300'den fazla İran vatandaşı, enerji taşımacılık sektörlerinde faaliyet gösteren 100'den fazla kurum ve 200'ün üstünde gemi, 50’si İranlı bankalar olmak üzere 70 finans kuruluşu, İran Havayolları ve 67 uçağı da yer aldı.

“İsrail”den Yaptırımlara Destek

“İsrail” Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin İran’a yönelik yaptırımları konusunda "cesur bir karar" aldığını söyledi. Netanyahu, "ABD Başkanı Trump'a bu cesur ve önemli kararından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Netenyahu:

ABD Başkanı Trump'a bu cesur ve önemli kararından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu kararın, istikrar ve barışın yanı sıra güvenliğe de katkı sağlayacağını düşünüyorum. ABD, tek bir hareketle İran'ın Suriye, Lübnan, Gazze, Irak ve Yemen'e yerleşmesine büyük darbe vurdu. Başkan Trump yine yaptın.” İfadelerini kullandı

AB’den Karara Sert Tepki

ABD yaptırımlarının asıl hedefi Avrupa Birliği’nden, yaptırım konusunda sert açıklamalar geldi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulama kararını onaylamadığını açıkladı.

Pierre Moscovici, Franceinfo radyosuna ABD'nin, 2015 nükleer anlaşması kapsamında kaldırılan tüm İran yaptırımlarını yeniden uygulama kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Moscovici, "Avrupa Birliği, ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulamasını onaylamıyor" ifadesini kullandı.