ABD’li İlaç Firması Suçlamaları Kabul Etti!
25 Kasım 2020

ABD’li İlaç Firması Suçlamaları Kabul Etti!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD'de ilaç firması Purdue Pharma LP, bağımlılık yapan reçeteli ağrı kesici OxyContin'in kullanımıyla ilgili hakkındaki cezai suçlamaları kabul etti. Bağımlılık yapan bu ilaçlar yüzünden ABD’de, 450 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

ABD'de afyon katkılı ağrı kesici ilacı OxyContin'in, çok sayıda insanı opioid bağımlısı haline getirdiği belirtildi.

ABD Uyuşturucu Uygulama İdaresi'nin (DEA) bağımlılık kriziyle mücadele çabalarını engellediğini kabul eden firma, DEA'ya böyle bir programa sahip olduğunu söylemesine rağmen, reçeteli ilaçların karaborsaya yönlendirilmesini önlemek için bir program sürdürmediğini itiraf etti.

Doktorlara, Ağrı Kesiciler İçin Daha Fazla Reçete Yazdırmışlar

Firma, New Jersey'de uzaktan yapılan duruşmada ayrıca şirket üretim kotalarını artırmanın bir yolu olarak kuruma yanıltıcı bilgiler sağladığını söyleyerek, doktorlara, ağrı kesiciler için daha fazla reçete yazmalarını sağlamak adına ödeme yaptıkları yönündeki suçlamayı da kabullendi.

Purdue'nin sahibi olan ve daha önce şirketin yönetim kurulunda yer alan milyarder Sackler ailesinin üyeleri ise New Jersey'de uzaktan yapılan duruşmada yer almadı. Aile üyelerinin bu davadan ayrı olarak, ekim ayında Medicare gibi devlet sağlık bakım programlarına OxyContin için yanlış iddialarda bulunulmasına neden olduğu için 225 milyon dolarlık ayrı bir sivil ceza ödemeyi kabul ettiği belirtildi.

Sackler ailesi üyeleri ayrıca Purdue yönetim kurulunda hizmet verirken etik ve sorumlu bir şekilde hareket ettiklerini, şirketin satış ve pazarlama uygulamalarının yasal ve düzenleyici gerekliliklere uygun olduğundan emin olduklarını söyledi.

Oxycontin Satışlarından 30 Milyar Dolardan Fazla Kazanç Elde Ettiler

Geçtiğimiz yıl ABD’nin önde gelen ilaç firması OxyContin adıyla ürettiği güçlü ağrı kesici yüzünden çok sayıda insanı opioid bağımlısı haline getirdiği gerekçesiyle dava açılmış, Sackler ailesinin sahip olduğu Purdue de, mahkemelerin 3 bine yakın davayı kabul etmesinin ardından geçen yıl iflas başvurusunu yapmıştı.

ABD ve eyalet yetkililerine göre şirket, OxyContin satışlarından 30 milyar dolardan fazla kazanç elde ederek Sackler aile üyelerini zenginleştirdi.

ABD’de Bağımlılık Yapan İlaçlardan 450 Bin Kişi Öldü!

ABD’nin Oklahoma eyaletinde mahkeme, ilaç firması “Johnson and Johnson”ı da opioid bağımlılığı krizine katkıda bulunduğu gerekçesiyle 572 milyon dolar para cezasına çarptırmıştı.

Haşhaştan elde edilen bir ilaç grubu olarak bilinen opioid öncelikle ağrı kesici olarak kullanılıyor.

Mutluluk, coşku ve sedasyon (yatışma) hissi de veren ve bağımlılık yaratan bu ilaçlar yüzünden 1999 ve 2017 yılları arasında ABD’de 450 bin kişinin yaşamını kaybettiği tahmin ediliyor.