ABD’li General Şanlıurfa’ya Gidecek
15 Ağustos 2019

ABD’li General Şanlıurfa’ya Gidecek

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD ve Türkiye’den “Güvenli Bölge” ile ilgili karşılıklı açıklamalar yapıldı. Güvenli bölge hazırlıkları için ABD ile ortak hareket eden Türkiye, oluşturulacak bölgenin kapsamına ilişkin istekleri doğrultusunda henüz somut bir kazanım sağlamış değil. Harekatın PYD/PKK’yı destekleyen ABD’nin hedefleri doğrultusunda gelişecek olması, örgütün muhafaza edilip, ileriki dönemlerde Washington’ın Suriye’deki çıkarları doğrultusunda kullanılacağına işaret ediyor.

MSB’den Açıklama

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty başkanlığındaki askeri heyet, Genelkurmay Başkanlığını ziyaretin ardından Şanlıurfa'ya gidecek.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge kapsamında Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiği açıklandı.

Açıklamada, "Bugün, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty başkanlığındaki ABD askeri heyeti, Genelkurmay Başkanlığını ziyareti müteakip, harekat merkezinin kurulumu ile ilgili koordine faaliyetinde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya intikal ede**cektir." ifadeleri yer aldı.

Pentagon’dan Güvenli Bölge İle İlgili Açıklama Geldi

Pentagon: “Türkiye ile anlaşma, aşamalı olarak hayata geçecek

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma hedefiyle varılan anlaşmanın aşamalı olarak hayata geçirileceğini, bazı adımların hızla atılması için hazırlıklar yapıldığını açıkladı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Pentagon sözcüsü Sean Robertson AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, bazı operasyonların yakın zamanda başlayacağını belirterek, "Şu an Türk askeri muhataplarımızla birlikte Ortak Koordinasyon Merkezi için seçenekleri gözden geçiriyoruz. ABD, Türkiye ile istişareler sürerken bazı eylemleri hızla başlatmaya hazırlanıyor" dedi.

Türkiye ile ABD arasında geçen hafta üzerinde uzlaşıldığı açıklanan anlaşma uyarınca Müşterek Harekat Merkezi'nin Şanlıurfa'da kurulması ve Suriye'nin kuzeyinde planlanan güvenli bölgenin organizasyonunu üstlenmesi öngörülüyor.

Türk Milli Savunma Bakanlığı, bu çerçevede ABD'li 6 kişilik bir heyetin Şanlıurfa'ya geldiğini ve altyapı kurulum çalışmalarına başlandığını açıklamıştı.

Derinlik Konusunda Belirsizlik Sürüyor

Söz konusu güvenli bölgenin uzunluğu ve derinliği konusunda belirsizlik sürüyor. Yapılan toplantılarda, askerlerin devriye güzergahı, ikmal ve lojistik hatları gibi konularda görüş birliğine

varıldığını bildirmişti. Güvenli bölgenin Türkiye sınırından kaç kilometre derinlikte kurulacağı konusunda ise görüş ayrılıklarının aşılamadığı bildiriliyor.

ABD askerlerinin derinliğin Türkiye sınırından itibaren 15 kilometre olması ve bu bölgenin silahlı terörist unsurlardan arındırılmasını teklif ettiğini bildirdi. Bu teklifi kabul etmeyen Türk heyetininse derinliğin 40 kilometre olmasını istediği aktarıldı. İkinci bir seçenek olarak Türkiye'nin güvenli bölgenin sınıra 32 kilometre mesafedeki Rakka-Halep-Haseke otoyoluna kadar uzanmasını istediği sızdırıldı.

MSB: “İHA’lar Göreve Başladı”

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada ''ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge kapsamında; Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Açkılamanın devamında, “Bölgede insansız Hava Araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır'' bilgisi paylaşıldı.