ABD’li Gazeteci İstanbul’da Ölü Bulundu
22 Eylül 2020

ABD’li Gazeteci İstanbul’da Ölü Bulundu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rus asıllı ABD vatandaşı gazeteci Andre Vltchek, Karaköy'de aracının içinde ölü bulundu. Belgeselci ve araştırmacı gazeteci Vltchek'in ölümü polis kayıtlarında "şüpheli ölüm” olarak rapor edildi.

Amerikalı gazeteci Andre Vltchek (57), eşi Rossie İndira Vltchek ve iki şoförle birlikte 9 gün kaldığı Samsun'dan kiraladığı VIP araçla İstanbul'a yola çıktı.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy Kemankeş Sokak üzerinde bulunan kalacakları otelin önüne saat 05.30 sıralarında geldiklerinde eşi, Vltchek'i uyandırmak istedi.

Vltchek'i hareket etmediğini gören eşi ve şoförler sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Rusya doğumlu Vltchek'in öldüğünü belirledi.

Polis ekipleri sokağa güvenlik şeridi çekti. Olay yeri inceleme ekipleri ise araçta inceleme yaptı.

Belgeselci ve araştırmacı gazeteci Andre Vltchek'in ölümünün, polis kayıtlarına "şüpheli ölüm" olarak geçtiği öğrenilirken cenaze Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

Araç incelenmek üzere emniyet otoparkına çekilirken, Vltchek'in eşi ve şoförlerin ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Polisin olay hakkındaki soruşturması sürüyor.

Andre Vltchek Kimdir?

Andre Vltchek, 1962'de Sovyetler Birliği'nin St. Petersburg kentinde (Leningrad) doğdu . Babası Çek nükleer fizikçisi ve annesi Rus-Çinli bir ressamdı. Orta Avrupa'da büyüdü.

Andre Vltchek, SSCB doğumlu Amerikalı siyasi analist, gazeteci ve film yapımcısı. Sonradan ABD vatandaşı oldu. ABD, Şili, Peru, Meksika, Vietnam, Samoa ve Endonezya'da yaşadı.

Belgeselleri

2004'te 1965'te Endonezya katliamlarını anlatan bir belgesel filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı . (Terlena - Breaking of The Nation) . Şubat 2010'da Şili'yi sarsan yıkıcı bir depremin hemen ardından, Vltchek Şili'ye gitti ve İki Deprem Arasında Şili adlı bir belgesel çekti.

UNESCO için bir film senaryosu yazıp, yönetti. Filmin konusu Kenya'da Victoria gölü etrafındaki topluluklarda HIV salgının yol açtığı toplumsal çöküşü ve yıkım anlatıyordu. 2012'de, dünyanın en büyük mülteci kamplarında (Dadaab, Kuzey Kenya'da) Somalili mültecilerin 20 yıldır süren trajedisini anlatmak için “One Flew Over Dadaab” belgeselini yazdı ve yönetti .

2015 yılında 'Rwanda Gambit' belgesel filminin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı ve Press TV'de yayınlandı . 1994 Ruanda soykırımı hakkındaki resmi anlatıyı tersine çevirmeyi , Ruanda ve Uganda'nın DR Kongo'nun Batı emperyalizmi adına yağmalamasını ortaya çıkarmayı hedeflemişti.

Mart 2019'da Kanada, Saskatchewan, Regina'da düzenlenen "NATO ve Savaşa Hayır - Barış ve İlerlemeye Evet" toplantısı ve mitinginin açılış konuşmacısıydı.