ABD’den Yemen’deki Katliama Destek
10 Aralık 2018

ABD’den Yemen’deki Katliama Destek

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD, Yemen’deki çıkarları için katliam gerçekleştiren bölgedeki uydusu Suudi Arabistan’ın liderliğindeki koalisyona destek vermeye devam edeceğini duyurdu.

Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul'da vahşice katledilmesinden sonra Washington, baskılar üzerine Batı destekli koalisyona verdiği desteği geri çekmişti.

Suriye’de Deaş ile mücadeleyi bahane ederek işgal planını gerçekleştiren ABD, Yemen’de ise İran bahanesi ile hakimiyetini yerleştirmek için katliamları destekliyor. İngiltere ve ABD’nin çıkar savaşında yerlebir edilen Yemen’de çatışmalarının yoğunlaştığı bölge, liman şehri Hudeyde. Gemilerin limana yanaşamaması nedeniyle, ülkeye gıda yardımları ulaşamıyor. BM’nin girişimi ile bir süreliğine gıda yardımı için ateşkes sağlanmasına rağmen, bölgede zaman zaman şiddet olayları yaşanıyor.

ABD Senato'sunda Kasım ayında yapılan oylamada Suudi destekli koalisyon birliklerine silah satışı ve istihbarat paylaşımı dahil askeri desteğin sonlandırılması kararı çıkmıştı.

Çatışmadan çekilme ve koalisyona yapılan yardımın kesilmesi seçeneklerinin değerlendirildiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking, "Koalisyona verdiğimiz desteğin devam etmesine inanıyoruz. Eğer bu desteği çekersek yanlış bir mesaj göndermiş olurduk." açıklamasında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir güvenlik forumunda açıklamalarda bulunan Lenderking, İsveç'te başlayan barış müzakerelerini değerlendirdi. İstikrarlı ve birleşik bir Yemen arzuladıklarını belirten Lenderking, bu ülkenin geleceğinde İran destekli bir tehdide yer olmadığının altını çizdi.

Görüşmelerin barış için 'hayati ilk adım' olduğunun altını çizen Lenderking, geçiş hükümeti ve güven arttırıcı önlemler konusunda somut adımlar beklediklerini kaydetti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklediği hükümetle, İran bağlantılı Husiler arasındaki Birleşmiş Milletler (BM) destekli barış görüşmeleri geçtiğimiz perşembe günü İsveç’in Rimbo kentinde başladı.

Dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı ülkede yaklaşık dört yıldır süren çatışmalar sonucu en az 10 bin kişi hayatını kaybetti. Suud öncülüğündeki bombardımanlarda ülkenin altyapısı tamamen çöktü. Temiz su sıkıntısı nedeniyle kolera salgınları ve kıtlık ile boğuşan Yemen’de, yüz binlerce kişi evini terk etmek zorunda kaldı.