ABD’de Evsizlerin Oranı ‘Yüzde 46’ Arttı
06 Ağustos 2018

ABD’de Evsizlerin Oranı ‘Yüzde 46’ Arttı

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kapitalizmin insanlığın sorunlarını çözemediği bir kez daha ispatlandı. ABD'nin Washington eyaletindeki Seattle şehrinden uzmanların nüfus sayımından elde ettikleri verilere göre, karavan ve arabalarda yaşayan ABD'li evsizlerin oranı geçen yıl yüzde 46 oranında artış gösterdi.

Konut kira fiyatlarının artışı nedeniyle araçlarında yaşamaya başlayan ABD'lilerin sayısı, özellikle emlak fiyatlarının en çok pahalı olduğu Los Angeles, Portland ve San Francisco şehirlerinde tırmanışa geçti.

Kapitalizm ‘Sorun Olmaya’ Devam Ediyor

Kapitalist sistemi uygulayan Amerika, kendi halkının sorunlarına derman olamadığı gibi, yeni sorunların ortaya çıkmasında da öncülük ediyor.

Sömürgeciliğin öncülerinden ABD, İslam coğrafyasına demokrasi götürme bahanesiyle milyonlarca evi bombaladı. Milyonlarca Müslümanın ölmesine, sakat kalmasına, yine milyonlarca evin yıkılmasına ve yüz milyonlarca kişinin evlerini, yurtlarını terketmesine yol açtı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seattle Üniversitesi uzmanı Sara Rankin, 'araç ikameti' konusunun ulusal bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Birçok Eyalette Yasa Dışı

Evsizlik ve Yoksulluk Hukuku Merkezi'nin (NLCHP) yaptığı bir araştırmaya göre ise, otomobil ya da karavanlarından başka kalacak yeri olmayan ABD'lilerin sayısı son 10 yılda iki katına çıktı. Ancak söz konusu ikamet biçimi, ABD'nin birçok eyaletinde yasa dışı olarak kabul ediliyor.

NLCHP'nin yayınladığı araştırma raporunda, vatandaşların araçlarında ikamet etmelerini kısıtlayan yasalar nedeniyle evsiz kişilerin barınaklarını, ulaşım imkânlarını ve araçlarında sakladıkları kişisel eşyalarını kaybetmelerine neden olabileceğine işaret edildi.