ABD Yaptırımına Tepki
12 Aralık 2019

ABD Yaptırımına Tepki

Dışişleri Bakanlığı

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanlığı, ABD’deki yaptırım hazırlığının, Türkiye'nin egemen kararlarına saygısızlık olduğunu ifade ederek tepki gösterdi. Türkiye uzun süredir “dost ve müttefik” olarak nitelediği ABD ile içişlerini ilgilendiren S-400 konusunu müzakere ediyor. Ayrıca ABD’nin binlerce tır silahla teçhiz ettiği YPG’nin terör örgütü olarak tanınması için girişimlerini sürdürüyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır (Suriye'nin kuzeyinde) itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayalkırıklığıdır.'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, son dönemde Kongre’nin her iki kanadında iç siyasi hesaplarla yürütülen ve Türkiye aleyhtarı malum çevrelerce de desteklenen girişimler için "milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür'' bilgisine yer verildi.

Söz konusu girişimlerin Türk-ABD ilişkilerine zarar vermenin ötesinde bir işlev görmediğine işaret edilen Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’de kabul ettiği benzer içerikli bir yasa tasarısına gerekli tepkiyi vermiştik. Bu kez Senato’nun gündemine alınmaya çalışılan tasarı, yaptığımız izahatların anlaşılmak istenmediğini gösteriyor. ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz.''