ABD: “Suriye İçin Son Durak Cenevre”
16 Ağustos 2018

ABD: “Suriye İçin Son Durak Cenevre”

Sputnik

Köklü Değişim Medya

Nauert, bugünkü basın toplantısında, "Hiçbir şey Cenevre'nin yerini alamaz. Bu bizim için, Cenevre sürecine bağlılığı teyit etmek için bir örnek ve bir neden. Biz, Cenevre sürecini, Suriye'deki çatışmanın uzun vadeli siyasi çözümüne giden tek uygulanabilir yol olarak görüyoruz" dedi.

Sözcü, ABD'nin Türkiye'deki zirvede herhangi bir şekilde yer alıp almayacağı yönündeki soruya yanıt olarak, "Bizim tarafımızdan herhangi bir katılım olacağına dair hiçbir bilgim yok" dedi.

ABD'nin BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın çabalarına destek verdiğini söyleyen Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün Mistura'yla görüştüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 7 Eylül'de İstanbul'da Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin zirvesinin yapılacağını duyurmuştu.

Astana Ve Soçi, ABD’nin İşaret Ettiği Cenevre’nin Altyapısı

ABD’den yeni gelen açıklamada "Hiçbir şey Cenevre'nin yerini alamaz. Bu bizim için, Cenevre sürecine bağlılığı teyit etmek için bir örnek ve bir neden. Biz, Cenevre sürecini, Suriye'deki çatışmanın uzun vadeli siyasi çözümüne giden tek uygulanabilir yol olarak görüyoruz" sözü, aslında Suriye’deki tüm tarafların ulaşmak istediği son durak.

Hatırlanacağı üzere 2018’in başında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da, Türkiye’nin Suriye’deki krize siyasi çözüm bulunması konusunda çabalarını sürdürdüğünü, BM liderliğindeki Cenevre sürecinin Suriye’deki krize kalıcı bir siyasi çözüm bulma çabalarının merkezi olduğunu, Astana ve Soçi görüşmelerinin, Cenevre sürecini “destekleyici ve tamamlayıcı” platformlar olduğu vurgusunu yapmıştı. Bu konuyla ilgili Rusya da aynı görüşü dile getirmiş ve Cenevre’yi işaret etmişti.

Astana üçlüsünün Suriye sahasında kamuoyuna pompaladığı ABD karşıtlığı, tamamen kendi halklarını Suriye’de neden bulunduklarına inandırabilme çabası. Aslında her üç ülke de, ABD’nin işaret ettiği Cenevre’de koyulacak son noktanın zeminini hazırlamak için azimle çalıştığını, Türkiye ve Rusya’nın Cenevre’yi işaret etmesi belgeliyor. Suriye’de Rusya ve İran, ABD karşıtlığı ile Esed taraftarlarını kontrol altında tutarken, Türkiye de Esed muhalifi devrimcileri yanında kontrol altında tutabilmek için ABD karşıtı söylemlere başvurarak mekanizmayı çalıştırıyor.

Astana ve Soçi görüşmeleri, son durak Cenevre’ye giden yolda, 8 yıldır akıtılan masum Suriye halkının kanından oluşturulan nehrin üzerine kurulmuş bir köprü. Bu köprünün bir ayağında muhalefetin son kalesi idlib, öteki tarafında ise Cenevre duruyor. İdlib düştüğünde zorba Esed rejimi, akıttığı Suriye halkının kanının üzerinden geçerek, meşru yönetim olarak Cenevre masasında yerini alacak. Halep, Doğu Guta ve Kuneytra’da olduğu gibi boşaltılan yerleşim bölgelerinin zalim rejime teslim edilme planı, perde arkasından sufle veren ABD’nin istekleri doğrultusunda gelişmeye devam ediyor.