ABD, Rusya’ya Verdiği Rolü Hatırlattı
15 Kasım 2018

ABD, Rusya’ya Verdiği Rolü Hatırlattı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: “Sene sonuna kadar Anayasa Komisyonunun kurulmasından Rusya'yı sorumlu tutuyoruz.”

Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında Suriye'deki son duruma ilişkin beyanatta bulundu.

ABD, Suriye devriminin yok edilmesi ve siyasi çözümün hedeflediği noktaya varması için dağıttığı rolleri hatırlatmaya devam ediyor. Son olarak Rusya’yı bu konuda uyaran ABD, sene sonuna kadar Anayasa Komisyonunun kurulması konusunda Moskova’yı sorumlu tutarken, yeni bir çatışma ile tüm planların altüst olmasından endişeli olduğu için dikkatli hareket edilmesi konusunda tarafları uyarıyor.

ABD, “Dörtlü Zirve”den Memnun

ABD’nin Suriye’deki hedeflerinin, Türkiye'nin 27 Ekim'de ev sahipliğinde Rusya, Fransa ve Almanya'nın da katıldığı İstanbul'daki Suriye konulu dörtlü zirvede alınan kararlara paralel olarak Suriye'de yıl sonuna kadar anayasa komisyonunun kurulması olduğunu açıklayan Jeffrey, "Suriye'deki Anayasa Komisyonunu yıl sonuna kadar kurma sözünün yerine getirilmesinden Rusya'yı sorumlu tutuyor ve bölgedeki etkisini Şam rejimini masaya getirmesi için kullanmasını umuyoruz." dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılımıyla İstanbul'da Suriye konulu zirve yapılmış ve “Astana Üçlüsü” bir eksikle masaya oturmuştu. Rusya ve Türkiye’nin başından beri ortak hareket ettiği İran’ın masadan sandalyesini kaldıran ve yeni masayı kuran tarafın ABD olduğu ve artık bu müdahalelerini saklamadan açıktan gerçekleştirdiği görülüyor.