ABD: “Pakistan’ın Afganistan’da Kilit Rolünü Oynamasının Tam Zamanı”
20 Temmuz 2018

ABD: “Pakistan’ın Afganistan’da Kilit Rolünü Oynamasının Tam Zamanı”

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, ABD’nin, Afganistan cephesinde Pakistan’ı işbirlikçi olarak sahaya sürdüğünü itiraf etti.

NATO öncülüğünde Afganistan'daki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan CENTCOM Komutanı, Afgan ordusunun ilerleme kaydettiğini ve Afgan hükümetinin Taliban'la barış için çaba sarf etmeye devam ettiğini belirtti. Afganistan'da kayda değer değişimin yaşandığını vurgulayan Votel, "Afgan halkı ve Taliban barışa daha hazır hale geliyor" dedi.

“Pakistan'la iş birliğinin Afganistan'da sürdürülebilir siyasi uzlaşma için kilit öneme sahip” olduğunu belirten Votel, “Pakistan'ın bu süreçte önemli rolünü oynamasının tam zamanı” olduğunu kaydederek, Afganistan cephesinde Pakistan’ı işbirlikçi olarak sahaya sürdüğünü de itiraf etmiş oldu.

“Uzlaşma Sürecine Afgan Hükümeti Öncülük Ediyor”

ABD’nin doğrudan Taliban’la görüşmeye hazır olduğuna ilişkin iddialara da cevap veren Votel, uzlaşma sürecine Afgan hükümetinin öncülük ettiğini, ABD’nin de süreci desteklediğini söyledi.

ABD’nin Taliban üyelerini görüşmelere getirme konusunda lojistik destek sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soruya ise Votel, “Bahsettiğiniz lojistik işlerle ilgili özel bir talep almadık. Değerlendirmeyeceğimiz bir şey yok. Bizden istenilen her şeye bakarız. Politikamızla ve liderlerimizin tam bilgisi dahilinde yapıldığını temin ederiz ama amacımız olabildiğince yardımcı olmak” yanıtını verdi.