ABD Kudüs’te Konsolosluk ve Büyükelçiliği Birleştiriyor
22 Şubat 2019

ABD Kudüs’te Konsolosluk ve Büyükelçiliği Birleştiriyor

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’li bir yetkili, “İsrail” medyasına yaptığı açıklamada, Batı Kudüs’te Filistinlilere hizmet veren ABD Başkonsolusluğu’nun Amerikan Büyükelçiliği'ne önümüzdeki ay dâhil edileceğini söyledi.

Yetkili bu adımın Ekim ayında Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompei’nin “ABD’nin İsrail’deki diplomatik misyonunu bir araya getirme” planı çerçevesinde atıldığını söyledi.

Söz konusu taşınmayla ABD’nin Filistinlilere yönelik diplomatik temsilcilik statüsü de düşüyor. Konsolosluk uzun yıllardır Filistinlilere yönelik olarak fiili büyükelçilik hizmeti veriyordu. Yeni oluşum, taşınma sonrasında “İsrail”deki ABD Büyükelçiliğinin Filistinlilerle İlişki Birimi olarak hizmet verecek. ABD Dışişleri Bakanlığı en azından şu an için yeni birimin mevcut binada hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD yetkilisi, “Konsolosluk ve elçiliğin birleşmesi 4 ya da 5 Mart'ta gerçekleşecek ve konsolosluğun statüsü sona erecek” dedi. “İsrailli” gazeteci Barak, Amerikan kaynaklarına dayanarak 175 yıllık konsolosluk binasının, ABD büyükelçisinin evi olacağını söyledi. Gazeteci Ravid, konsolosluğun kapatılmasının Filistinlilerin durumunu etkileyeceğini ve "kendilerine verilen hizmetlerin azaltılacağını, böylece konsolosluk yardımcısının “İsrail”deki ABD Büyükelçiliği'ndeki Filistin İşleri Birimi'nden sorumlu olacağını” açıkladı.

Kudüs’teki konsolosluk, iki devletli çözüm için çalışan Filistinlilerin işleriyle ilgilenen misyon niteliğindeydi. Pompei konsoloslukla ilgili açıklama yaptığında FKÖ İcra Kurulu Başkanı Saib Ureykat, konsolosluğu iptal etme kararını Trump’ın iki devletli bir çözüm yerine "Büyük “İsrail”i empoze etmek için “İsrail” ile işbirliğinin en son kanıtı” şeklinde nitelendirerek kınadı.

Aralık 2017’de ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü “İsrail”in başkenti olarak kabul etmesi sonrası Müslümanlar tarafından pek çok ülkede tepkilere sebep olmuş ve birçok protesto gösterisi düzenlenmişti.

ABD yeni bir adım atarak, “İsrail”i Arap ülkeleri arasında meşrulaştırma çalışmalarına hız verdi. Polonya’da düzenlenen “Ortadoğu” başlıklı konferansta Arap yöneticileri ile Yahudi varlığı “İsrail” Başbakanı Netanyahu bir araya geldi ve sıcak mesajlar verdiler.