ABD: “Koronavirüs Üzerinde Kontrolü Kaybedebiliriz”
01 Temmuz 2020

ABD: “Koronavirüs Üzerinde Kontrolü Kaybedebiliriz”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, ülkede birçok eyalette koronavirüs (Kovid-19) vakalarının yeniden artışa geçmesinin ardından salgın üzerindeki kontrolü kaybedebilecekleri konusunda uyardı.

Korona virüs salgınının en çok etkilediği ülke olan ABD'de vaka artışları devam ediyor. Sağlık Bakanı Azar, “Aşı ve tedavi çalışmaları ilerliyor ancak salgının yayılmasını yavaşlattığımız devir kapanıyor” dedi.

Ülkede vakaların artış nedeninin normalleşme olduğunu söyleyen Bakan, “Vakaların artış nedenini incelemeliyiz. Kendi davranışlarımıza dikkat etmeli, sosyal mesafeyi koruduğumuz ve maske taktığımızdan emin olmalıyız” diye konuştu.

Yeni vakalardan çoğunun 35 yaş altı kişilerden oluştuğunu ve asemptomatik vakalar olduğuna dikkat çeken Azar, bu durumun salgını kontrol etmeye çalışan yetkililer için farklı bir sıkıntı olduğuna vurgu yaptı.

ABD ekonomisinin faaliyete devam etmesi gerektiğini belirten Azar, yeniden açılan güneydeki bazı eyaletlerde vakaların artışa geçmediğine işaret etti. İş ve eğitime geri dönülmesi gerektiğini söyleyen Azar, eyalet yetkililerinin salgına karşı sorumlu davranması gerektiğini de ifade etti.

ABD’de şu ana kadar 2 milyon 727 bin kişide korona virüs tespit edilirken, can kaybı da 130 bini aştı. Ülkede son günlerde vaka sayılarında yaşanan artış, Teksas ve Florida eyaletleri önlemleri hafifletme konusunda yeniden düşünmeye sevk etti.

ABD'de Rekor Artış: Bir Günde 47 Bin Korona Virüs Vakası

ABD'de rekor vaka artışı görüldü. Bir günde 47 binden fazla yeni vaka tespit edildi. Ülkede haziran başında yavaşlayan korona virüs salgını yeniden hareketlendi. Dr. Anthony Fauci yeni tip korona virüs vakalarının günde 100 bine ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Haber ajansları ülkede bir günde 47 bin Kovid-19 vaka sayısı ile rekor kırdığını duyurdu.

Ülkede Mart ortasından itibaren korona virüs vakaları artış göstermeye başlamıştı. Mayıs ayının sonunda ülkedeki vaka artış hızı yavaşlama başlamıştı. Hem alınan önlemlerin gevşetilmesi hem de ülke genelinde başlayan protestoların ardından ülkedeki vaka artışları yeniden rekor seviyeler ulaştı.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ABD Senatosunda Kovid-19 salgınına ilişkin düzenlenen oturumda, salgında yaşanan son gelişmeleri ve ülkede artan vaka sayılarını değerlendirdi ve senatörlerin sorularını yanıtladı. Pandemi konusunda bazı eyaletlerin durumu iyiyken bazı eyaletlerde durumun kötüye gittiğine işaret eden Fauci, "Sadece vakaların yüksek olduğu eyaletlere odaklanamayız, bu durum tüm ülke için tehlike yaratıyor." dedi.

Fauci, ülkedeki günlük vaka sayısının 40 binin üzerinde olduğuna işaret ederek, "Şu anki vaka eğilimi durdurulmadığı takdirde günlük vaka sayısı 100 bine ulaşırsa şaşırmam." diye konuştu.

"Yanlış Yöne Gidiyoruz"

Fauci, ölüm sayılarına yönelik bir tahminde bulunamayacağını vurgulayarak, "Amerikan halkına durumun daha da kötüye gidebileceğini söylememizde fayda var." ifadesini kullandı.

Florida, Teksas, California ve Arizona'nın yeni korona virüs vakalarının yüzde 50'sinin görüldüğü eyaletler olduğuna işaret eden Fauci, "Olanlardan memnun değilim, çünkü yanlış yöne gidiyoruz." dedi.

Dr. Anthony Fauci, 2021 yılında koronavirüse karşı bir aşı bulunması konusunda ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğunu dile getirdi.

Fauci, olası bir aşıda yüzde 70-75’lik bir etki oranına razı olduğunu söyleyerek, son günlerde yapılan anketlerde görüldüğü üzere ABD’lilerin yüzde 30’unun aşı olmayı reddetmesi halinde sürü bağışıklığı sağlanamayacağı konusunda uyardı. "Virüse karşı bağışıklık konusunda elimizde çok fazla veri yok. Bunu bize zaman öğretecek ama önemli olan bu bağışıklığın ne kadar süreceği. 1 yıl mı sürecek, 2 yıl mı, daha mı az bilmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.