ABD-İran Tiyatrosu: Ruhani’den ABD’ye Mesaj
15 Temmuz 2019

ABD-İran Tiyatrosu: Ruhani’den ABD’ye Mesaj

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ekonomik yaptırımları kaldırması halinde ülkesinin Washington’la görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

ABD, Suriye’deki yapılanması Esed rejiminin bekâsı için 2015 yılında nükleer anlaşma karşılığında “Astana Üçlüsü” içinde Suriye halkının devrimini akâmate uğratması için rol vermişti. Bu zaman zarfında İran ordusu ve ona bağlı milisler Müslümanları vahşice katletmişti. Halkın devrimi zayıflayıp İran’ın görevi sona erince nükleer anlaşmadan çekilen ABD, yaptırımların devam etmesine karar vererek aşağılamıştı.

Ruhani’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, “Yaptırımları kaldırdığınız ve küçük görmeyi durdurduğunuz an müzakerelere hazırız” ifadesi yer aldı.

Trump’ın 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından bölgede gerilim oldukça yükselmiş durumda. Anlaşmadan çekilmesi sonrasında Amerika İran’a yönelik sert yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu. ABD, gerilimi yükselterek petrol fiyatlarını belli bir seviyeye taşımayı planlıyor. ABD, kaya petrolünü çıkarma maliyetini karşılayabilmek ve ihracat yapabilmek için fiyatları belli bir seviyeye tırmandırmayı hedefliyor. Ayrıca ABD, İran gerilimi ile Ortadoğu’da büyük bir tehdit algısı meydana getirerek, “İsrail” ve Ortadoğu’daki Arap ülkelerini yeni bir pakt şemsiyesi altında toplamayı planlıyor. İki tarafın da gerilimi yükseltmesi bu planların hayata geçirilmesi için elzem görünüyor.

Bu gerilimden ekonomik yönde olumsuz etkilenen İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri bölgede gerilimin düşmesi yönünde çağrı yapmıştı.

İran son günlerde 2015 anlaşmasında belirlenen uranyum zenginleştirme sınırını aşmaya başlayacağını açıklayarak gerilimi daha da tırmandırmaya devam ediyor.

Bu arada Amerika, Birleşmiş Milletler toplantısına katılabilmesi için İran Dışişleri Bakanı Cavad Zarif’e vize verdi.