ABD-İngiltere-Avustralya Anlaşmasına Fransa’dan Tepki: “Sırtımızdan Bıçaklandık”
16 Eylül 2021

ABD-İngiltere-Avustralya Anlaşmasına Fransa’dan Tepki: “Sırtımızdan Bıçaklandık”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD-İngiltere- Avustralya arasındaki yeni güvenlik anlaşmasıyla saf dışı bırakılan Fransa, “Müttefik, müttefike bunu yapmaz, sırtımızdan bıçaklandık” diyerek tepki gösterdi. ABD ve AB her ne kadar ilişkilerinde müttefiklik çerçevesini öne çıkarsa da, perde arkasında sert bir menfaat çatışması yaşanıyor.

Avustralya bir süre önce ileri sürdüğü stratejik değişiklikler sebebiyle Fransa ile milyarlarca dolarlık denizaltı anlaşmasını yırtıp attıktan sonra ABD ve İngiltere ile masaya oturup sürpriz bir şekilde yeni bir güvenlik anlaşmasına imza attı.

Bu anlaşmanın gün yüzüne çıkması üzerine Dışişleri Bakanı Jean- Yves Le Drian, France Info radyosuna yaptığı açıklamada, "Sırtımızdan bıçaklandık. Avustralya ile güvene dayalı bir ilişki kurmuştuk. Bu güvene ihanet edildi" dedi. Çok sinirli olduğunu net bir şekilde ifade eden Le Drian, "Müttefik, müttefike bunu yapmaz" diyerek tepki gösterdi.

Bu anlaşmayı, nükleer enerjili denizaltıları bazı özel müttefikleri için bir ayrıcalık olarak sunan ABD'nin başkanı Joe Biden'a da yakıştıramadığı mesajı veren Le Drian, "Bu ani ve öngörülemeyen karar, Bay Trump'ın (Biden'ın selefi Donald Trump) alacağı türden bir karar benziyor" diyerek Biden’ı Trump’a benzetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD lideri Biden ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison dün yayımladıkları ortak bildiride, üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan 'Aukus' adlı yeni bir güvenlik ortaklığının başlatıldığını duyurmuştu.

Buna göre Avustralya Kraliyet Donanması'na nükleer enerjili denizaltılar edinmesi için destek verilecek. Ülkeler, anlaşmanın, Çin'in büyüyen bir askeri varlığa sahip olduğu Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarlarını savunmak için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyor.

Fransa ile 2016'da imzalanan anlaşma ise 50 milyar Avustralya doları karşılığında 12 denizaltı yapılmasını öngörüyordu.

Bu hamle ile ABD, hükmettiği uluslararası arenada AB içinde sivrilmeye çalışan, Afrika’daki sömürge paylaşımında sürekli didiştiği Fransa’ya konumunu sert bir şekilde hatırlatmış oldu. Kapitalizmin lokomotifi ABD, bir mafya gibi kuralları kendi koyup kaldırdığı uluslararası düzende gayrı ahlaki, devletler arası örfe aykırı kararlar alabiliyor. İmzaladığı anlaşmalardan istediği zaman çekiliyor. Bu son Avustralya hamlesini, Brexit ile AB’den ayrılan İngiltere ile birlikte yapmış olması dikkat çekiyor.