ABD: "Artık Astana’nın Fişini Çekme Vakti"
04 Aralık 2018

ABD: "Artık Astana’nın Fişini Çekme Vakti"

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Astana toplantısının Suriye Anayasa Komisyonu üyelerini belirleyemediğini ve "Artık Astana'nın fişini çekme vakti" ifadeleriyle çözüm için Cenevre’yi işaret etti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye'ye ilişkin İngiltere, Fransa, Almanya, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan temsilcileriyle yaptığı bir dizi görüşmenin ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Astana görüşmelerine bizzat katılmasa da destek verdiğini ifade eden ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey , Astana sürecinin tıkandığını, Suriye Anayasa Komisyonu üyelerinin belirlenemediğini ileri sürdü.

Suriye Anayasa Komisyonu üyeleri konusunda Rusya ve İran'ın verdiği isimleri Türkiye’nin kabul etmediğini açıklayan Jeffrey, "Artık Astana'nın fişini çekme vakti" ifadesini kullanarak, Suriye'deki siyasal bir çözüm için Cenevre'nin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Jeffrey, Menbiç konusu ile alakalı sorulara da yanıt verdi. ABD kuvvetlerinin, Türk askerlerine saldırı yapılmaması için bölgede bulunduğunu, bölgenin bu sayede güvenli ve istikrarlı olduğunu söyledi.

YPG/PYD yetkilileriyle görüşüp görüşmediği sorusuna Jeffrey, “İşimi yapmak için kiminle görüşmem gerekirse görüşüyorum.” diyerek cevapladı.

ABD'nin Suriye'deki Kürtlerle nasıl bir politikaya/plana sahip olduğu sorusuna ise Jeffrey, ABD'nin ülkedeki tek amacının DEAŞ'ı yenmek ve sorunlara siyasi bir çözüm oluşturmak olduğunu ifade etti.

Jeffrey, "Bizim Suriye'deki Kürt ve Araplara yönelik herhangi bir siyasi gündemimiz yok. BM siyasi sürecini kabul eden her grupla çalışırız. Suriye’nin komşularına yönelik tehdit oluşturmayan ve teröre destek vermeyen gruplarlarla çalışırız.” açıklamalarında bulundu.