ABD, Afganistan’da Zor Durumda
08 Ekim 2018

ABD, Afganistan’da Zor Durumda

Şarkul Avsat

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Taliban’ı Kabil hükümeti ile diyalog masasına oturmaya çağırdı.

Pompeo, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile Washington’da yaptığı görüşmede, Taliban ile yapılacak herhangi bir görüşmenin, Afganistan barış sürecine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

ABD Taliban’ı Masaya Çağırıyor

Diplomatik çabalar Taliban’ı Kabil hükümeti ile görüşmeye zorlamak için yoğunlaşsa da son günlerde meydana gelen saldırılar, ABD ve Afganistan hükümetini zora sokmuş durumda.

AFP’nin aktardığına göre, Pompeo’nun Pakistan hükümetinden özellikle Taliban’ın bölgedeki savaşı sona erdirmesi ve diyalog için masaya oturması konusunda destek istediği aktarıldı.

ABD, Pakistan’ın yeni hükümetinden umutlu

Washington, Pakistan’ı iki ülke arasındaki sınır boyunca saldırı düzenleyen militan grupları göz ardı etmekle suçlarken, Pompeo, İslamabad ile yaşanan gergin ilişkiler sayfasını kapatmak istiyor. Pompeo, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ABD Pakistan’daki yeni hükümet ile çalışmak ve diyaloğu sürdürmek için sabırsızlanıyor” dedi.

Görüşmede ayrıca, her iki ülke bakanının, bölgesel sorunlarla mücadele etme ve ortak çıkarları ilerletmek için yapıcı diyaloglar sürdürme konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

ABD Taliban’ı Durduramıyor

Taliban ile güvenlik güçleri arasında, başkent Kabil ve ülkenin önemli bölgelerinden Gazni'yi birbirine bağlayan ana arterlerin kontrolü için mücadele sürüyor.

Karayolu köprülerinin Taliban güçlerince havaya uçurulmasıyla şiddetlenen çatışmalar sırasında, bugün de Meydan-ı Vardak, Lovgar, Gazni ve Paktiya bölgelerinin elektriği kesildi. Saldırıda 10 polis görevlisi de yaşamını yitirdi.

Cumartesi gece saatlerinde başlayan, Vardak bölgesine dönük, Taliban saldırısında 10 Afgan polisi yaşamını yitirdi. Polis yetkililerinden gelen açıklamaya göre, hükümet binasını ateşe veren Taliban militanları, bölge polis şefi ve 9 polis memurunu da öldürdü.

Genel Seçime İki Hafta Kaldı

Afganistan'ın Gazni ve Vardak gibi stratejik bölgelerine dönük geniş çaplı saldırıların, Taliban'ın güç gösterisine dönüştüğü ve gerçekleşecek genel seçimlere iki hafta kala ülkede güvenliğin sağlanamadığı ortaya çıktı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise, bir açıklama yaparak, militanların Vardak bölgesinde yer alan Saydabad'ın merkezini ve çevreleyen güvenlik noktalarını ele geçirdiğini öne sürdü.