Sudan’da Askeri Darbe
11 Nisan 2019

Sudan’da Askeri Darbe

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Dört aydır protestolara sahne olan Sudan'da Ömer el-Beşir yönetimi Yüksek Askeri Geçiş Konseyi'ne devretti. Ordu devlet televizyonu binasını kuşattı ve askerler içeriye girdi. Sudan ordusu "önemli" bir açıklama yapacağını duyurdu.

Sudan'da ordu, devlet televizyonu ve radyosunu kuşattı, askerler içeriye girdi.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı belirtiliyor. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Binası Kuşatıldı

Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti. El Beşir'e yakın bazı isimlerin ordu güçlerince tutuklandığı, El Beşir'in de ev hapsine alınacağı öne sürüldü.

Sudan ordusu, bir sene sürecek geçiş yönetiminin liderliğine Korgeneral Avad bin Avf'ın getirildiği ifade ediliyor.

Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargâhına doğru ilerliyor.

Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti. Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı belirtiliyor. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Hartum Uluslararası Havalimanında uçak seferleri durdurulurken gelen uçakların inişine izin veriliyor. Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti. Sudan’da, 19 Aralık 2018'den bu yana protestolar yapılıyor.

“Ordu ABD’nin Kontrolünde”

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu, 19 Mart 2019’da Sudan’da yaşanan protestolara yönelik yayınlamış olduğu siyasi analizde şu ifadelere yer verdi:

“Şimdiye kadar Amerika, El Beşir’i desteklemeye devam etmiştir. Fakat protestolar devam eder ve El Beşir de kısa zamanda protestoları zapturapt edemezse, bu durumda Amerika’nın gözünden düşecek ve dolayısıyla Amerikan çıkarlarına hizmet edemez hale gelecektir. O zaman büyük olasılıkla Amerika, El Beşir’i değiştirmek için uğraş verecektir.”

Açıklamanın devamında**;** “Amerika’nın en önemli yerel dayanağı ordudur. Protestolar karşısında Sudan ordusu, Beşir ve rejiminin yanında yer aldı. Sudan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Ordunun ülke yönetimi çevresinde kenetlendiği” vurgulandı ve “halkın kazanımları, güvenliği, malı ve canını koruma konusunda kararlı olunduğu” kaydedildi...” Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kamal Abdel Maarouf, Albay ve Tuğgeneral rütbesindeki subaylara yaptığı konuşmada, “Ordu, ülkeyi yabancı isyancı liderlerine ve yurtdışındaki şüpheli örgütlerin temsilcilerine bırakmayacak...” dedi. Bu da ordunun hâlâ Beşir’i desteklediğini gösteriyor.”

Dolayısıyla bütün bunlar gösteriyor ki ABD, Sudan’da protestoları bastıramayınca askeri bir operasyonla yerli ajanı Ömer El-Beşir’i, ülkedeki askeri ajanları ile ABD güdümünde iktidarın el değiştirmesine çaba gösteriyor.

Daha geniş bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.hizb-turkiye.com/index.php?p=soruCevap&s=sudan%E2%80%99daki-protestolar-lehte-ve-aleyhte-olanlar&id=97