Jeffrey, Astana’nın Fişini Çekmeye mi Geliyor?
05 Aralık 2018

Jeffrey, Astana’nın Fişini Çekmeye mi Geliyor?

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Dünkü basın toplantısında Astana sürecinin tıkandığını ve "Artık Astana'nın fişini çekme vakti" açıklamalarında bulunan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye’ye geliyor.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, 5-14 Aralık'ta Türkiye ve Ürdün'ü ziyaret ederek Suriye'deki son gelişmeleri ile ilgili bilgi alacak.

Jeffrey’e Türkiye ve Ürdün’de gerçekleştireceği bir dizi ziyarette Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Joel Rayburn da eşlik edecek.

Jeffrey, Türkiye'de buluşacağı liderlerle Suriye'deki son gelişmeleri ele alacak ve Türk yetkililerle "Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu" oluşturacak.

BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının öngördüğü siyasi çözüme yönelik adımları Ürdünlü yetkililerle masaya yatıracak Jeffrey, Ürdün’den bu çözüm kapsamında Suriye rejimi üzerindeki baskının en yüksek seviyede devam ettirilmesini isteyecek.

Jeffrey, Suriye politikasının oluşumunda görev alan ABD'li personelle de bir toplantı düzenleyecek.

Astana görüşmelerine bizzat katılmasa da destek verdiğini ifade eden ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey , Astana sürecinin tıkandığını, Suriye Anayasa Komisyonu üyelerinin belirlenemediğini ileri sürmüştü.

ABD, "Artık Astana'nın fişini çekme vakti" açıklamasında bulunan Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’in ağzından masayı kuran ve kaldıran tarafın kendisi olduğunu tüm dünyaya deklare etmiş oldu.

Bu açıklamadan önce de birçok kez Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, Astana görüşmelerinin Cenevre’nin bir altyapısı olduğunu açıklamıştı. Her ne kadar kamuoyuna Astana toplantılarının Cenevre’nin bir alternatifi olduğu lanse edilmeye çalışılsa da, siyasi gelişmeler bunun aksini söylüyor.

“Astana Üçlüsü”nün peşine takılanları ABD karşıtı suni cephede birleştirme çabaları, siyasi çözüm sürecinin başlamasıyla sona ererken, ABD’nin kurduğu Cenevre masasında son imzaların atılması için Jeffrey ziyaretlerine hız verdi.

Esed’in önündeki son engel İdlib’e yeniden saldırılar başladı. Yerel kaynaklar, ABD ve “Astana Üçlüsü”nün radikal-ılımlı olarak ikiye böldüğü muhalefet cephesi arasında çatışmalar yaşandığını aktarıyor. ABD’nin kontrol altında tuttuğu Esed muhalifi ılımlı güçleri zırhlı araç ve yeni silahlarla teçhiz ettiği de gelen bilgiler arasında.