"300Gözaltı" Davasında Tüm Sanıklar Hakkında Beraat Kararı Verildi!
12 Nisan 2019

"300Gözaltı" Davasında Tüm Sanıklar Hakkında Beraat Kararı Verildi!

Köklü Değişim Medya

Mahmut Kar ve Osman Yıldız’ın gözaltına alınmasını protesto eden 300 kişiden gözaltına alınıp haklarında dava açılan 168 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Hizb-ut Tahrir Türkiye tarafından 5 Mart 2017 tarihinde yapılması planlanan “Dünya Hilâfet’e Neden Muhtaç” konferansının bilgilendirme dilekçesini vermek üzere ilgili emniyet binasına giden Mahmut Kar ve Osman Yıldız’ın gözaltına alınmasını protesto eden yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığı ve bunların 168’i hakkında mahkeme sürecinin başlatıldığı dava, tüm sanıklar hakkında verilen beraat kararıyla neticelendi.

Kamuoyunda #300Gözaltı davası olarak bilinen ve İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 7. celsesinde, “Her ne kadar sanıklar hakkında 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan dolayı cezalandırılmaları istemiyle mahkememize kamu davası açılmış ise de, toplanan delillerden sanıkların üzerlerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından CMK 223/2-a maddesi gereğince sanıkların AYRI AYRI BERAATLERİNE…” şeklinde hüküm verildi.

Ne Olmuştu?

Hizb-ut Tahrir, 3 Mart 2017 tarihinde Hilafet’in kaldırılış yıldönümü vesilesiyle “Dünya Hilafet'e Neden Muhtaç?” temalı bir konferans düzenleyecekti. İstanbul'da düzenlenmesi planlanan konferans için Emniyet’e bilgilendirme dilekçesi verildi. Ancak Savcılık, önce konferansı iptal etti. Ardından da henüz Emniyet’te bulunan Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar ve Köklü Değişim Dergisi Yazarı Osman Yıldız’ı gözaltına aldı.

Karara karşı çıkan 300 kadar kişi Emniyet Müdürlüğü’nün önünde toplanarak sessiz bir eylem gerçekleştirmiş, ardından da önce kadın ve çocuklar dâhil 300, sonrasında ise kadın ve çocuklar bırakılarak 163 kişi gözaltına alınmış, ifadeler alındıktan sonra da serbest bırakılmışlardı.